Food Show 2017: Dziczyzna powraca na polskie stoły, także w gastronomii
- Autor: portalspozywczy.pl
- Data: 29-03-2017, 10:14

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Według Sebastiana Humskiego, szefa kuchni restauracji "Hetman" w Lgocie Wielkiej i członka Euro-Toques Polska, Polacy zaczynają zwracać coraz większą uwagę na jakość i pochodzenie produktu, ale przede wszystkim jego wpływ na nasze zdrowie.
- Zaczynamy uprawiać sporty, zdrowiej się odżywiać, ale obserwujemy także powrót do kuchni etnicznej, staropolskiej gdzie odnajdujemy dawne przepisy, które następnie przetwarzamy przy pomocy nowych technik kulinarnych. Wielu szefów kuchni zakłada dziś małe ogródki na własne potrzeby. Sami wytwarzają od podstaw produkty i wiedzą jak na nich pracować, jak je wykorzystać. Sam pracuję w restauracji, która położona jest z dala od miasta (15 km od Zawiercia), ale cieszę się, bo dzięki temu mam możliwość dotarcia do produktów, jakich większość restauratorów nie ma. Duży nacisk stawiamy na dziczyznę, która od jakiegoś czasu powraca na nasze stoły i już za chwilę będzie mięsem ogólnodostępnym jak wieprzowina i kurczaki – dodał
komentarze (1)
człowiek nie potrzebuje mięsa do życia, od kiedy udowodniono to naukowo jedzenie mięsa jest nieetyczne i wynika wyłącznie z wychowania
Odpowiedz