Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Food Show 2017: Dziczyzna powraca na polskie stoły, także w gastronomii

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 29-03-2017, 10:14
- Pracuję w restauracji, która położona jest z dala od miasta, ale cieszę się, bo dzięki temu mam możliwość dotarcia do produktów, jakich większość restauratorów nie ma. Duży nacisk stawiamy na dziczyznę, która od jakiegoś czasu powraca na nasze stoły i już za chwilę będzie mięsem ogólnodostępnym jak wieprzowina i kurczaki - mówił Sebastian Humski, szef kuchni restauracji "Hetman" w Lgocie Wielkiej i członek Euro-Toques Polska podczas debaty "Gastronomiczne stolice Europy" na Food Show 2017.
Food Show 2017: Dziczyzna powraca na polskie stoły, także w gastronomii
Sebastian Humski, szef kuchni restauracji "Hetman" w Lgocie Wielkiej i członek Euro-Toques Polska, fot PTWP

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Według Sebastiana Humskiego, szefa kuchni restauracji "Hetman" w Lgocie Wielkiej i członka Euro-Toques Polska, Polacy zaczynają zwracać coraz większą uwagę na jakość i pochodzenie produktu, ale przede wszystkim jego wpływ na nasze zdrowie.

- Zaczynamy uprawiać sporty, zdrowiej się odżywiać, ale obserwujemy także powrót do kuchni etnicznej, staropolskiej gdzie odnajdujemy dawne przepisy, które następnie przetwarzamy przy pomocy nowych technik kulinarnych. Wielu szefów kuchni zakłada dziś małe ogródki na własne potrzeby. Sami wytwarzają od podstaw produkty i wiedzą jak na nich pracować, jak je wykorzystać. Sam pracuję w restauracji, która położona jest z dala od miasta (15 km od Zawiercia), ale cieszę się, bo dzięki temu mam możliwość dotarcia do produktów, jakich większość restauratorów nie ma. Duży nacisk stawiamy na dziczyznę, która od jakiegoś czasu powraca na nasze stoły i już za chwilę będzie mięsem ogólnodostępnym jak wieprzowina i kurczaki – dodał

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • józek z podhala 2017-03-30 10:52:36

    człowiek nie potrzebuje mięsa do życia, od kiedy udowodniono to naukowo jedzenie mięsa jest nieetyczne i wynika wyłącznie z wychowania

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!