Francuski start-up opracował "etyczne" foie gras
Suprême, francuska firma typu start-up, zamierza oferować słynny pasztet ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich (foie gras) w „wersji etycznej”.

Suprême deklaruje, że innowacyjny produkt powstaje z komórek ekstrahowanych z jaja kaczego, które są następnie hodowane przez „dokarmianie” substancjami odżywczymi i stymulowanie poziomu pożądanych tłuszczy. Firma planuje debiut swoich pierwszych produktów foie gras do 2023 r.
Od 2000 roku produkcja foie gras jest w nielegalna w Polsce. Na zakazanie produkcji foie gras zdecydowały się także Austria, Czechy, Dania, Finlandia, Niemcy, Indie, Izrael, Włochy, Luksemburg, Holandia, Norwegia, Południowa Afryka, Szwecja, Szwajcaria i Wielka Brytania. Niedawno informowaliśmy, że zamiar rezygnacji z produkcji przysmaku Francuzów ogłosiła także ukraińska firma MHP. (czytaj więcej)
- Na świecie pojawiło się już wiele start-upów, które próbują stworzyć „prawdziwe” produkty mięsne w innych warunkach niż na fermach zwierząt. Firmy biotechnologiczne prześcigają się w pomysłach na pozyskiwanie tak zwanego „czystego mięsa”. Zjawisko to wspierają nie tylko wegańskie czy wegetariańskie skłonności konsumentów. W większym stopniu przyczyniają się do tego kampanie organizacji praw zwierząt i ekologów pokazujące produkcję zwierzęcą w negatywnym świetle z punktu widzenia etyki i wpływu na środowisko. Wydawać się może, że to zjawisko jest dość abstrakcyjne. Okazuje się jednak, że światowi giganci tradycyjnego mięsa w obawie przed wielką niewiadomą nie lekceważą trendów i wspierają pęd w kierunku produkcji mięsa w warunkach laboratoryjnych - komentuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.

CENY HURTOWE

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.