Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Francuski start-up opracował "etyczne" foie gras

  • Autor: portalspozywczy.pl/KIPDiP
  • Data: 05-09-2019, 11:20
Suprême, francuska firma typu start-up, zamierza oferować słynny pasztet ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich (foie gras) w „wersji etycznej”.
Francuski start-up opracował
fot. gourmey.com

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Suprême deklaruje, że innowacyjny produkt powstaje z komórek ekstrahowanych z jaja kaczego, które są następnie hodowane przez „dokarmianie” substancjami odżywczymi i stymulowanie poziomu pożądanych tłuszczy. Firma planuje debiut swoich pierwszych produktów foie gras do 2023 r.

Od 2000 roku produkcja foie gras jest w nielegalna w Polsce. Na zakazanie produkcji foie gras zdecydowały się także Austria, Czechy, Dania, Finlandia, Niemcy, Indie, Izrael, Włochy, Luksemburg, Holandia, Norwegia, Południowa Afryka, Szwecja, Szwajcaria i Wielka Brytania. Niedawno informowaliśmy, że zamiar rezygnacji z produkcji przysmaku Francuzów ogłosiła także ukraińska firma MHP. (czytaj więcej)

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!