FRSiH 2018: Polskie drobiarstwo osiągnęło swój szklany sufit? (wideo)
- Autor: AT/portalspozywczy.pl
- Data: 23-11-2018, 11:35

W ocenie Mariusza Szymyślika w tej chwili rynek mięsa drobiowego jest bardzo niespokojny.
- Wiele osób uważa, że jesteśmy na szczycie koniunktury. Tak dobrych cen jak wiosną i latem nie było od wielu lat. Niektórzy pomyśleli że tak już będzie zawsze. Jednak to, że na rynku było tak dobrze było związane z jednorazowym wydarzeniem - kłopotami Brazylii. Jednak brazylijscy producenci wracają na rynki UE i tam, gdzie polskie mięso zastępowało brazylijskie, Brazylia znowu puka do drzwi, co daje się już odczuć na rynku. Dostawcy żywca do ubojni widzą już, że ceny spadły bardzo mocno - dodaje.
Dyrektor KIPDiP obawia się, że nadprodukcja drobiu może spowodować kłopoty dla małych i średnich graczy, którzy nie będą w stanie zapanować nad kosztami.
- Dla większych graczy będzie to okazja do konsolidacji lub zdobycia części rynku krajowego, tak więc nie dla wszystkich będą to trudne miesiące, ale dla dużej części rynku może być to początek trudnego okresu - wskazał Szymyślik.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
więcej informacji:
- drób
- RSS
- ALERT
- drób 2018
- RSS
- ALERT
- drobiarstwo
- RSS
- ALERT
- mięso
- RSS
- ALERT
- mięso drobiowe
- RSS
- ALERT
- ceny drobiu
- RSS
- ALERT
- brazylijski drób
- RSS
- ALERT
- rynek drobiu
- RSS
- ALERT
- rynek drobiu 2018
- RSS
- ALERT
- rynek drobiu w UE
- RSS
- ALERT
- rynek drobiu w Polsce
- RSS
- ALERT
- KIPDiP
- RSS
- ALERT
- FRSiH 2018
- RSS
- ALERT
- Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz
- RSS
- ALERT
- Mariusz Szymyślik
- RSS
- ALERT
Powiązane tematy:
-
Eksport polskiego drobiu wzrósł o połowę. Zdecydowały o tym 3 czynniki
-
Przysmak Francuzów znika ze stołów. To efekt choroby, z którą walczą od lat
-
Inflacja im niestraszna. Ten kraj zaspokaja dziś światowy popyt na drób
-
mięso na wtorek
Prezes Cedrobu: W branży spożywczej nie ma kryzysu
-
Ile Polacy wydadzą na grillowanie w 2022 roku i co najchętniej kupują?
-
Antybiotyki w mięsie to mit? Branża tłumaczy skąd się wziął
-
Czy polskie drobiarstwo jest w stanie konkurować z Ukrainą?
-
Mięsna Paczka: Chcemy dotrzeć do 100 tysięcy polskich rodzin (wywiad)
-
Mięso z przyszłości pod znakiem zapytania. "Nadzieje zderzają się z rzeczywistością"
-
UE będzie dyskryminować czerwone mięso? Branża apeluje do ministra
- Transport zboża z Ukrainy. Trudne "wąskie gardła"
- Firmy spożywcze i handlowe w I półroczu: przejęcia, inflacja, wojna
komentarze (2)
Pan prezes bełkocze ciepła posadka za nasze pieniądze jeszcze niedawno mówił o świetlanej Przysłośći krajowa rada drobiarska to pasożyty .
OdpowiedzTak jak wszystkie związki branżowe- jedyne co dobrze robią to dobrze bawią się za pieniądze swoich członków.
Odpowiedz