Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

FRSiH: Polskie firmy mięsne gotowe do przejęć zagranicznych

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 21-10-2016, 09:07
Robert Niczyporuk, radca prawny, adwokat, partner w Praktyce Prawa Spółek, Fuzji i Przejęć w kancelarii Domański, Zakrzewski, Palinka, podkreślił w trakcie debaty "Przemysł mięsny – kluczowe przewagi polskich producentów mięsa i wędlin", że polskie firmy z branży mięsnej gotowe są do akwizycji na zagranicznych rynkach.
FRSiH: Polskie firmy mięsne gotowe do przejęć zagranicznych
Robert Niczyporuk, partner w Praktyce Prawa Spółek, Fuzji i Przejęć w kancelarii Domański, Zakrzewski, Palinka. Fot. PTWP

- Jesteśmy bardzo dobrzy w eksporcie niektórych rodzajów mięs. Szczególnie w zakresie drobiu, gdzie polska jest największym producentem w Europie, takie potencjały [do przejęć zagranicznych - red.] są. Nie wiem, które lokalizacje są najbardziej atrakcyjne, ale myślę, że te, w których sprzedajemy najwięcej mięsa - mówił Niczyporuk.

Prawnik podkreślił także, że zachodnie rynki są bardziej skonsolidowane, a przez to mniej konkurencyjne niż nasz rynek.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

-  Naszym firmom i naszym przedsiębiorcom bardzo chce się rozwijać i ciężko pracować. Patrząc na pierwsze jaskółki akwizycji zagranicznych polskich przedsiębiorców można powiedzieć, że generalnie okazały się one sukcesem. To jest trudny proces. Zderzenie kultur. To jest obcy rynek i obce zwyczaje. No ale też inne wyceny. Tam oczekiwania są bardziej rozsądne niż u nas - przekonywał Robert Niczyporuk w trakcie IX Forum Rynku Spożywczego i Handlu. 

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!