Fuzje w branży mięsnej będą dotyczyć podmiotów dużych i średnich
- Autor: portalspozywczy.pl
- Data: 14-04-2017, 10:27

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
W ostatnim czasie wiele dzieje się w branży mięsnej w Polsce. Tylko w pierwszych czterech miesiącach 2017 roku informowaliśmy o pięciu dużych transakcjach w obrębie branży.
Na początku stycznia br. UOKiK wydał zgodę na przejęcie L&B Wyrębski przez holenderską grupę Plukon Food (czytaj więcej) oraz zakup mniejszościowego pakietu (33 proc.) SuperDrobu przez tajski Charoen Pokphand Foods (czytaj więcej). Cedrob w ramach wezwania giełdowego skupił 16,98 proc. kapitału i głosów na WZ Gobarto (d. PKM Duda), zwiększając tym samym swoje zaangażowanie do 83 proc. (czytaj więcej) Jeszcze szerszym echem odbiła się transakcja połączenia, kontrolowanych przez Zbigniewa Dworakowskiego spółek, Unimięs i Peklimar, z Firmą Madej Wróbel, w wyniku której powstaje podmiot o skonsolidowanych obrotach przekraczających 1 mld zł. (czytaj więcej) W ostatnim tygodniu marca, należąca do chińskiego potentata WH Group, spółka Smithfield Foods, która jest obecna w Polsce poprzez grupę firm, m.in. Animex Foods, wystąpiła do UOKiK o zgodę na przejęcie trzech spółek należących do Pini Polska. (czytaj więcej) Czy możemy już zatem mówić, że konsolidacja sektora mięsnego w Polsce trwa?
komentarze (2)
A to Ciekawe... bo ja słyszałem że Plukon odpuszcza deal z Wyrębskim i rusza do Francji.... ups może to jeszcze tajemnica...
OdpowiedzSuper masz wiesci:Plukon Food Group has finalized the acquisition of Wyrebski’s new slaughterhouse project Plukon Food Group and the Polish Wyrebski family received approval from the competition authority regarding this transaction. The deal was officially closed yesterday. With the closing of the deal Plukon Food Group gets a majority interest in Wyrebski‘s new slaughterhouse project . The transaction enables Plukon Food Group to enter the Polish market and will expand Plukon’s position going forward in Europe. “A fifth production country in Europe” Peter Poortinga, CEO of Plukon Food Group: With this transaction Plukon Food Group is able to continue to grow in Europe and create a fifth production country in Europe. I am pleased that Plukon Food Group and Wyrebski will jointly build a solid position on the Polish poultry market. The parties will develop a greenfield slaughterhouse in the center of Poland. About Wyrebski The family Wyrebski is producing high quality fresh and frozen poultry products for the food service, retail and food industry under its own brand and under private label. Its main markets are Poland and north-western Europe.
Odpowiedz