Fuzje w branży mięsnej będą dotyczyć podmiotów dużych i średnich
- Wydaje się, że konsolidacja w branży mięsnej w Polsce będzie postępować, gdyż rynek nadal jest mocno podzielony. Firmy, poszukując źródeł konkurencyjności, będą bardziej skłonne do nawiązywania współpracy, czy to w formie fuzji, czy np. aliansów strategicznych. Warto pamiętać, że branża mięsna nie jest pierwszym wyborem przy poszukiwaniu celów inwestycyjnych przez fundusze private equity i trend ten prawdopodobnie nie ulegnie zmianom - mówi Michał Kierul, menedżer w departamencie fuzji i przejęć Navigator Capital Group.

Powiązane tematy:
W ostatnim czasie wiele dzieje się w branży mięsnej w Polsce. Tylko w pierwszych czterech miesiącach 2017 roku informowaliśmy o pięciu dużych transakcjach w obrębie branży.
Na początku stycznia br. UOKiK wydał zgodę na przejęcie L&B Wyrębski przez holenderską grupę Plukon Food (czytaj więcej) oraz zakup mniejszościowego pakietu (33 proc.) SuperDrobu przez tajski Charoen Pokphand Foods (czytaj więcej). Cedrob w ramach wezwania giełdowego skupił 16,98 proc. kapitału i głosów na WZ Gobarto (d. PKM Duda), zwiększając tym samym swoje zaangażowanie do 83 proc. (czytaj więcej) Jeszcze szerszym echem odbiła się transakcja połączenia, kontrolowanych przez Zbigniewa Dworakowskiego spółek, Unimięs i Peklimar, z Firmą Madej Wróbel, w wyniku której powstaje podmiot o skonsolidowanych obrotach przekraczających 1 mld zł. (czytaj więcej) W ostatnim tygodniu marca, należąca do chińskiego potentata WH Group, spółka Smithfield Foods, która jest obecna w Polsce poprzez grupę firm, m.in. Animex Foods, wystąpiła do UOKiK o zgodę na przejęcie trzech spółek należących do Pini Polska. (czytaj więcej) Czy możemy już zatem mówić, że konsolidacja sektora mięsnego w Polsce trwa?

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.