Partnerzy portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Gantner, PFPŻ: Wzrost zachorowań w branży wynika z obniżenia reżimu sanitarnego poza zakładami

- Firmy nie mają wpływu na brak przestrzegania zasad na zewnątrz zakładu. Mogą jedynie starać się jak najszybciej lokalizować u siebie źródło wirusa i chronić pozostałych pracowników przed zarażeniem. Jednak staje się to coraz trudniejsze ze względu na szybki wzrost poziomu ekspozycji na wirusa - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Andrzej Gantner, wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Gantner, PFPŻ: Wzrost zachorowań w branży wynika z obniżenia reżimu sanitarnego poza zakładami
Andrzej Gantner wskazuje, że wdrożenie nawet najlepszych procedur nie ochroni zakładu produkcyjnego w 100 proc. przed koronawirusem. fot. PTWP

Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
Data: 05-08-2020, 10:46

Andrzeja Gantnera zapytaliśmy o to skąd wziął się obserwowany w ostatnich tygodniach wzrost zachorowań na koronawirusa w zakładach spożywczych, w szczególności z branży mięsnej.

Wiceprezes PFPŻ przypomina o procedurach do zastosowania w przypadku gdy Covid-19 pojawi się na terenie zakładu pracy.

- Pierwsze procedury antycovid opublikowaliśmy już w marcu, natomiast procedura dotycząca wystąpienia COVID19 na terenie zakładu pracy pojawiła się dopiero w maju. Została opracowana wspólnie z innymi organizacjami takimi jak Związek Pracodawców Lewiatan, czy też organizacjami branżowymi, miedzy innymi takimi jak Związek Polskie Mięso oraz UPEMI. Procedura musiała być skonsultowana z GIS i Ministerstwem Rozwoju, co zabrało trochę czasu. Wszystkie organizacje szeroko rozpropagowały ją na swoich stronach internetowych - dodaje.

Gantner zaznacza, że procedura to jednak tylko zbiór zasad, które stanowią niejako rozszerzenie obowiązującego reżimu sanitarnego panującego w zakładach.

- Jej implementacja jest już sprawą indywidualną każdej firmy, chociażby ze względu na różnice co do wielkości, profilu produkcji i organizacji pracy. Jednak nawet najlepsza procedura nie stanowi 100% zabezpieczenia przed COVID. Służy przede wszystkim do minimalizowania zasięgu zakażenia wśród pracowników i zapewnienie pełnego bezpieczeństwa produktów - dodaje.

W ocenie wiceprezesa PFPŻ wzrost zachorowań, jaki w tej chwili możemy zaobserwować w zakładach wynika w sposób ewidentny z obniżenia reżimu sanitarnego poza zakładami.

- Firmy nie mają wpływu na brak przestrzegania zasad na zewnątrz zakładu. Mogą jedynie starać się jak najszybciej lokalizować u siebie źródło wirusa i chronić pozostałych pracowników przed zarażeniem. Jednak staje się to coraz trudniejsze ze względu na szybki wzrost poziomu ekspozycji na wirusa. Potwierdzają się również wszystkie zagrożenia zdefiniowane jeszcze w marcu, że przy ograniczonej ilości pracowników, w skrajnym przypadku pojedyncze zakłady mogą być zmuszone do wstrzymania produkcji. Jednak daleki byłbym od stwierdzenia, że z tego powodu może zabraknąć żywności w sklepach. W krajach gdzie pandemia występuje na wielokrotnie wyższym poziomie, nie doszło do sytuacji, że produkcja i przetwórstwo żywności zostały wstrzymane - podsumowuje Gantner.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Andrzej Gantner RSS ALERT    /    Polska Federacja Producentów Żywności RSS ALERT    /    koronawirus RSS ALERT    /    koronawirus w Polsce RSS ALERT    /    branża spożywcza RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Adam 2020-08-06 15:29:09
    a gdzie są komentarze tych ekspertów, którzy dobitnie twierdzą, że wirus to mistyfikacja i głęboka propaganda? Poziom manipulacji medialnej poraża!!!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.231.167.166
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!