Gdyby nie biurokracja, produkcja pstrąga w Polsce byłaby o 40 procent większa (wywiad)
- Autor: Adam Tubilewicz/Portalspozywczy.pl
- Data: 20-01-2020, 14:56
- Aktualizacja: 20-01-2020, 16:18

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl: Stowarzyszenie Producentów Ryb Łososiowatych wraz z Biedronką rozpoczyna szeroką kampanię reklamową pstrąga tęczowego. Tymczasem spożycie ryb w Polsce od kilku lat wynosi niecałe 13 kg na osobę. Dlaczego powinniśmy jeść ich więcej?
Ziemowit Pirtań: Jako branża stoimy na stanowisku, że ryby są jedyną alternatywą dla białka zwierzęcego. Po pierwsze, zgodnie z najnowszymi badaniami, nie powinniśmy w stu procentach bazować na diecie roślinnej - jest ona niewystarczająca zwłaszcza u dzieci, osób starszych czy osłabionych. Ryby natomiast są świetnym uzupełnieniem diety roślinnej wzbogacając ją w niektóre egzogenne białka oraz najcenniejsze kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Pamiętajmy, że według FAO w 2050 r. liczba mieszkańców Ziemi ma się podwoić. W związku z tym, dokonując nieco uproszczonego przełożenia, powinien się również podwoić areał upraw Jest to oczywiście nierealne, ponieważ już dzisiaj brakuje nam terenów pod uprawy i na pastwiska. Ryby są zatem jedynym rozwiązaniem. Mamy oceany, morza i akwakulturę, która zajmuje stosunkowo niewiele miejsca w porównaniu do innych hodowli na lądzie. To ogromny potencjał, zwłaszcza biorąc pod uwagę właściwości prozdrowotne niemal wszystkich gatunków ryb i jeden z najmniejszych kosztów środowiskowych ich hodowli.
komentarze (0)