Gdzie kupić dziczyznę na Wielkanoc?
Myśliwi polecają dziczyznę na wielkanocne święta. Widząc coraz większe zainteresowanie mięsem z dzików, Polski Związek Łowiecki stworzył mapę miejsc, gdzie można ją kupić po przystępnych cenach.

Na internetowej stronie Związku https://www.pzlow.pl/dziczyzna/można znaleźć mapę wielu miejsc i punktów sprzedaży bezpośredniej w całej Polsce. Mapa jest stale aktualizowana, a wkrótce wzbogaci się o lokalizacje sklepów ze sprzedażą detaliczną zarówno mięsa jak i wyrobów oraz restauracji serwujące dziczyznę.
Po surowiec ten zaczęły też sięgać firmy cateringowe oferujące dietę pudełkową.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
"Dziczyzna wspomaga odchudzanie, leczy niedokrwistość, działa antynowotworowo i wyśmienicie nadaje się dla alergików. W nadchodzące święta, ale i na co dzień warto sięgać po ten produkt, który ze względu na walory zdrowotne i smakowe nie ma sobie równych" - przekonuje szef Polskiego Związku Łowieckiego Paweł Lisiak.
"Dziczyzna to żywność ekologiczna, naturalna, wolna od antybiotyków oraz środków wspomagających rozwój i wzrost zwierzęcia. To daje jej znakomitą przewagę nad mięsem zwierząt hodowlanych" - tłumaczy.
Jak przekonuje, dzikie zwierzęta jedzą to, co zaoferuje im natura: orzechy, grzyby, jagody, zioła, liście, żołędzie i korę, właśnie dlatego dziczyzna spełnia cechy żywności prozdrowotnej z bogatym źródłem składników odżywczych. Zawartość białka w mięsie - to ponad 20 proc., żelaza 3,34 mg żelaza/100 g, fosfor, magnez, witaminy z grupy B, cynk i selen.
Mięso ma niską zawartość tłuszczu - tylko 1 procent (dla porównania chuda wołowina ma go 10 proc., wieprzowina 30 proc.), co sprawia, że dziczyzna jest niskokaloryczna - tylko 95-100 kcal na 100 g.
"Mam nadzieję, że lepszy dostęp, niższa cena i tym samym częstsze korzystanie ze zdrowej polskiej dziczyzny i jej walorów odżywczych stanie się coraz bardziej popularne wśród naszego społeczeństwa" - powiedział Lisiak.

