Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

GIW: Jesteśmy gotowi do wznowienia negocjacji na temat eksportu polskiej wołowiny do Chin

- Jest duży popyt na naszą wołowinę w świecie, szczególnie na uzyskaną w porządku religijnym w systemach halal i kosher. Tu mamy dobre wyniki i zainteresowanie cały czas rośnie. Także w Chinach istnieje duża populacja muzułmańska, która musi być zaopatrzona w wołowinę halal. To dla nas szansa - mówił Jacek Kucharski, zastępca Głównego Lekarza Weterynarii podczas debaty zorganizowanej przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.

GIW: Jesteśmy gotowi do wznowienia negocjacji na temat eksportu polskiej wołowiny do Chin
fot. shutterstock

Autor: portalspozywczy.pl
Data: 06-06-2017, 11:34

Jacek Kucharski przypomniał, że pod koniec maja Światowa Organizacja Zdrowia nadała Polsce najwyższy status bezpieczeństwa jeśli chodzi o ryzyko wystąpienia BSE.

- Po wielu latach zmagań i dużym wysiłku negocjacyjnym udało się przekonać świat, że jesteśmy krajem wolnym od BSE. To oznacza, że zmieniają się możliwości obróbki tuszy oraz eksportu. Sytuacja, w której w jednym roku zarówno ASF, jak i wysoce zjadliwa grypa ptaków nasiliły swoje występowanie była bezprecedensowa. Wirus H5, z którym mamy do czynienia od grudnia 2016, pojawił się w Polsce pierwszy raz od 10 lat - dodał.

Przedstawiciel GIW stwierdził, że aby zdobywać nowe rynki, potrzebne będzie stworzenie światowych standardów dotyczących zarówno produkcji żywności, technologii przetwórstwa, a także kontroli właścicielskiej i urzędowej. 

Kucharski podkreślił także, że dużym problemem jest przekonanie do stosowania zasad regionalizacji państw, które są kluczowymi rynkami eksportowymi dla polskiego mięsa.

- Kluczem do eksportu jest to, żeby kraje, które eksportują nasze mięso, w razie czego nie blokowały całego kraju, a tylko te obszary, gdzie wystąpiła choroba i gdzie jest zwalczana, tj. powiaty albo województwa. Część krajów uznaje te obszary, część nie. Chiny i Korea Południowa niechętnie patrzą na ASF i będzie to dla nas duży problem żeby przekonać je do regionalizacji. Oni nie mają u siebie ASF i nigdy nie mieli, a przy stadzie chińskim liczącym 700 mln świń można sobie wyobrazić skutki wystąpienia tam epidemii na wielką skalę. Co ciekawe, Chińczycy w 2016 r. po raz pierwszy musieli dokupić ponad 1 mln ton wieprzowiny. To sygnał dla nas, że wieprzowina ma dobry moment i obserwujemy jej światowy deficyt - dodał.

Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii przyznał też, że Chińczycy są skłonni do zakupu polskiej wołowiny.

- Głównym argumentem podczas dwustronnych rozmów w grudniu 2016 roku było to czy zmienią nam status kontrolowany na znikomy. Udało się i możemy przystąpić do negocjacji. Niektóre kraje z automatu uznają nam możliwość eksportu, ale większość będzie chciała negocjować i będziemy to robić. Jest duży popyt na naszą wołowinę w świecie, szczególnie na uzyskaną w porządku religijnym w systemach halal i kosher. Tu mamy dobre wyniki i zainteresowanie cały czas rośnie. Także w Chinach istnieje duża populacja muzułmańska, która musi być zaopatrzona w wołowinę halal. Tu jest oczywiście szansa. Wołowina jest bardzo dobrym towarem eksportowym głównie do Izraela, Hongkongu, Egiptu, na Bliski Wschód i krajów północnej Afryki, w szczególności Algierii. Mamy zaawansowane rozmowy z USA, gdzie przed wyborami byliśmy w finalnej fazie starań o dopuszczenie wołowiny i drobiu. Wrócimy do rozmówi gdy nowa administracja nieco okrzepnie. Spełniliśmy wszystkie zalecenia co do uzyskania ważności, a nasz urzędowy system bezpieczeństwa żywności jest wysoko oceniany - dodał.

więcej informacji:

Jacek Kucharski RSS ALERT    /    GIW RSS ALERT    /    Główny Inspektorat Weterynarii RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT    /    eksport wołowiny RSS ALERT    /    eksport wołowiny do Chin RSS ALERT    /    eksport wołowiny do Izraela RSS ALERT    /    eksport wołowiny do krajów arabskich RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    ASF RSS ALERT    /    BSE RSS ALERT    /    ptasia grypa RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.26.93
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!