Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

GIW: Polscy producenci potrafią wytwarzać świetnej jakości kulinarną wołowinę

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 09-01-2019, 13:57
- Polscy producenci potrafią produkować dzisiaj świetnej jakości kulinarną wołowinę. Wiemy jak się ją robi, z jakich zwierząt i jaką technologią. Ta wołowina konkuruje na świecie z argentyńską, brazylijską czy francuską. Inspekcja Weterynaryjna nadzoruje dziś tysiąc stad czystego limousine, nie mówiąc o innych mięsnych odmianach bydła - powiedział Jacek Kucharski, zastępca Głównego Lekarza Weterynarii.
GIW: Polscy producenci potrafią wytwarzać świetnej jakości kulinarną wołowinę
fot. shutterstock

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Jacek Kucharski przyznaje, że Japonia jest rynkiem atrakcyjnym dla polskiej wołowiny, ale i bardzo trudnym.

- Jeżeli Japonia coś kupuje z Polski, inne kraje Azji też kupują, bo chcą mieć u siebie to samo. Eksport na rynek japoński jest przepustką do innych krajów Azji. Od kilku lat eksportujemy do Japonii wołowinę i podroby. Mimo że nie mieliśmy statusu kraju wolnego od BSE (do maja 2017 r. - przyp. red.), udało nam się wynegocjować wymagania japońskie. Fakt, że po 20 latach zwalczyliśmy tę jednostkę chorobową daje nam dużą legitymację do negocjacji z całym światem - dodał.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!