• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Główny Lekarz Weterynarii opowiada się za wzmożonym monitoringiem pasz pod kątem obecności dioksyn

UE postanowiła wzmocnić system monitoringu pasz, wszystko za sprawą styczniowej afery dioksynowej w Niemczech, która spowodowała milionowe straty. Jednak wielu producentów pasz i surowców tłuszczowych sprzeciwia się nakładaniu prawnego obowiązku monitoringu pasz pod kątem dioksyn, gdyż wiąże się to z dodatkowymi kosztami - pisze serwis Farmer.pl.
  • Autor: Farmer.pl
  • Data: 07-07-2011, 11:52

Ewentualne zmiany miałyby m.in. dotyczyć zwiekszenia ilości badań na dioksyny i wzmocnienia monitoringu pasz. Bo jak widać system, który funkcjonował do tej pory - zawiódł i wywołał kryzys na skalę europejską. Starty, jakie odczuli rolnicy, producenci pasz i żywności w związku z aferą dioksynową ciągnęły się przez wiele tygodni.

- Dzisiaj tendencja do utrzymywania bezpieczeństwa pasz i żywności spoczywa na producentach, ponieważ to podmiot ma udowadniać, że ma dobrą produkcję, więc ponosi większość kosztów zabezpieczenia swoich towarów. Każdy etap produkcji paszy musi być sprawdzany, aby nie było wątpliwości, co do jakości i czystości używanych w żywieniu zwierząt pasz. Zrozumiałe jest, że producenci przeciwstawiają się podnoszeniu kosztów wytworzenia produktu. Jednak afera dioksynowa już nas nauczyła, że każde odstępstwo od produkcji bezpiecznych pod kątem zdrowotnym pasz i żywności, niesie ze sobą wielomilionowe straty, a także utrudnienia w handlu zagranicznym, w szczególności do krajów trzecich - mówi lek. wet. Jarosław Naze, Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii.

Jak podkreśla Jarosław Naze - dzisiaj stawiamy przede wszystkim na produkcję bezpiecznej żywności i jesteśmy przeciwni traktowaniu zwierząt, jako zakładów utylizacyjnych. Z tego powodu opowiadamy się za wzmożonym monitoringiem pasz pod kątem obecności dioksyn, który będzie uregulowany prawnie.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Do tej pory badania były przeprowadzane sporadycznie i jak widać nie zapewniły odpowiedniego bezpieczeństwa żywności, system w którymś momencie się nie sprawdził i jak wiemy doszło do użycia nieodpowiedniego oleju do produkcji paszy w Niemczech.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • jan 2011-07-08 07:20:35

    Mamy bezpieczną żywność w Plosce . O co chodzi tym Rosjanom ??????????? - \"Do tej pory badania były przeprowadzane sporadycznie i jak widać nie zapewniły odpowiedniego bezpieczeństwa żywności\"- cytat z art.

    Odpowiedz
  • Kubasiewicz Krzysztof 2011-07-08 10:05:09

    dobrze,że wreszcie bada sie pasze i mieso na obecnosć dioksyn.Jan pisze ze mamy bezpieczną zywność w Polsce.A skad On o tym wie? Afera dioksynowa w Unii Europejskiej polegała na tym,że w Niemczech dodawano do paszy dla świń w fermach przepracowany olej silnikowy....i w miesie świn wykryto dioksyny.Spowodowało to badania pasz na obecnośc dioksyn w całej UE...rowniez i w Polsce.Robiono to dyskretnie po cichu...a Komisja Europejska wydała instrukcje,ze nie wolno stosować olejów mineralnych do tworzenia pasz dla zwierząt...tak jakby tego hodowcy siń w krajach UE nie wiedzieli....Dlatego kontrole w/w sa w pełni uzasadnione i konieczne...Polska sprowadza duze ilosci mięsa wieprzowego z róznych krajów.Są to półtusze lub takie świnie u których wycięto szynki schaby,polędwice...i tu trudno jest sprawdzić czym były zywione te zwierzęta za zycia w czasie tuczu...dlatego konieczne jest badanie mięsa na obecnośc dioksyn...My w Polsce zamiast hodowac polskie swinie wolimy kupować wieprzowinę po niskich cenach ...tylko ze nie wiemy co na prawdę kupujemy i czym zywimy ...Polaków

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!