Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

GLW: będziemy badać stada rodzicielskie kur na obecność salmonelli

Inspekcja Weterynaryjna rozpoczęła prewencyjne badania stad rodzicielskich kur niosek na obecność salmonelli. Z kurników pobierane są także tzw. próby środowiskowe. Bakterie z grupy salmonelli, które mogą być szkodliwe dla zdrowia ludzi wykryto w niewielu z nich - powiedział PAP Główny Lekarz Weterynarii Bogdan Konopka.

GLW: będziemy badać stada rodzicielskie kur na obecność salmonelli
Z kurników pobierane są także tzw. próby środowiskowe; fot. shutterstock.com

Autor: PAP
Data: 09-09-2020, 12:20

Konopka zaznaczył, że każdy kraj członkowski UE ma obowiązek monitorowania hodowli drobiu i jaj w związku z salmonellą. Założenie jest takie, by w badanych próbkach nie było więcej niż 1 proc. wyników dodatnich. Dodał, że Polska ma opracowany krajowy program zwalczania salmonelli, który realizuje. Jego celem jest zwalczanie niektórych serotypów salmonelli w stadach kur hodowlanych.

W ostatnim czasie jednak coraz licznej napływają informacje - przekazywane poprzez system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności RASFF - o tym, że w polskim drobiu i jajach wykrywane są pałeczki salmonelli. Powiadomienia takie nadeszły z kilkunastu krajów UE i dotyczyły kilku firm w kraju - poinformował główny lekarz weterynarii. Dodał że w związku z tym, resort rolnictwa i Inspekcja Weterynaryjna podjęły rozmowy z organizacjami branżowymi o tym, jak zaradzić zaistniałej sytuacji.

Konopka zaznaczył, że programem zwalczania salmonelli objęte są także stada reprodukcyjne kur niosek tj. kury produkujące jaja, z których wykluwają się pisklęta do dalszego chowu.

Nie mniej jednak przy przemieszczaniu drobiu do rzeźni, na 2 tygodnie wcześniej właściciel powinien dokonać tzw. badań "właścicielskich" , na podstawie których lekarz powiatowy wystawia świadectwo zdrowia kur trafiających do rzeźni. Badania te wskazują, czy w stadach nie ma salmonelli; jednak jest to jeszcze losowo weryfikowane badaniami urzędowymi.

"Wyraziłem zgodę, aby w okresie przejściowym lekarze urzędowi pobierali próbki od kur, które będą przekazywane do badania w zakładach higieny weterynaryjnej" - powiedział.

Konopka wyjaśnił, że Inspekcja chce zbadać zarówno stada rodzicielskie i tzw. prarodzicielskie tj., te które są z linii poszczególnych ras. Pisklęta z tych stad przywożone są do chowu z różnych krajów np. Danii, Francji, Holandii czy z Bułgarii. "Chcemy wrócić do pierwotnego etapu, żeby sprawdzić tamte pisklęta, bo od nich może pochodzić zakażenie. Następnie będą badane zakłady wylęgowe i dalej kurniki i fermy drobiu. Trzeba też zrobić badania środowiskowe tj. ściółki i kurników, gdzie przebywają kury - poinformował.

Dodał, że nie wszystkie bakterie z tej grupy są dla człowieka niebezpieczne. Jednak - jak mówił - jeżeli wykryje się tam salmonellę chorobotwórczą, trzeba też sprawdzić czy nie ma jej w mięsie. Podkreślił, że te wszystkie badanie wymagają jednak czasu i pieniędzy.

więcej informacji:

kurnik RSS ALERT    /    Główny Lekarz Weterynarii RSS ALERT    /    salmonella RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Timi 2020-09-09 17:36:05
    Alexander Fleming tuż po wynalezieniu Penicyliny powiedział sławne zdanie, że "od teraz zwalczymy wszystkie patogenne bakterie" i co? A to było w 1938 a bakterię mają się świetnie. GIW też nie zwalczy salmonelli. Może najwyżej zwalczyć hodowców i ich wykończyć.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 75.101.220.230
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!