• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Gorsza sytuacja w branży przetwórstwa mięsa

I półrocze br. charakteryzowało się nie tylko niską opłacalnością produkcji trzody chlewnej, o czym niejednokrotnie pisaliśmy, pogorszyła się także sytuacja w branży przetwórstwa mięsa - informuja analitycy BGŻ.
  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 02-08-2011, 11:48
Gorsza sytuacja w branży przetwórstwa mięsa

W kierunku redukcji marż działały przede wszystkim podwyżki cen surowca. W I połowie 2011 r. ceny były o 3% wyższe niż w II połowie 2010 r. i 11% wyższe niż rok wcześniej. Przeciętna marża ubojowa, rozumiana, jako różnica ceny sprzedaży półtusz i zakupu tuczników (wg wbc), była w rezultacie o ponad 3% niższa niż w poprzedzających sześciu miesiącach. Zmniejszyła się również o około 1% różnica pomiędzy ceną schabu a półtuszy. W konsekwencji w przedsiębiorstwach zatrudniających co najmniej 50 osób stopa zysku operacyjnego w I kw. 2011 wyniosła 2,4% wobec 4,0% rok wcześniej.

Sytuację łagodziła przede wszystkim nadal rosnąca dostępność krajowej trzody chlewnej na ubój. Według danych GUS w I półroczu br. skup wieprzowiny był o ponad 15% wyższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Okres ten charakteryzował się również w miarę korzystnym kursem PLN wobec EUR, co poprawiło wyniki handlu zagranicznego mięsem wieprzowym - jednocześnie wzrósł eksport i spadł import.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

W odróżnieniu od niezbyt dobrej sytuacji w branży mięsnej ogółem - sytuacja przedsiębiorstw, w których dużą część działalności stanowi produkcja i konserwowanie wołowiny, prawdopodobnie była i jest znacznie lepsza. Nadal utrzymywał się wysoki popyt na polską wołowinę na rynkach zagranicznych. Wolumen eksportu w pierwszych pięciu miesiącach był o ponad 30% wyższy niż w tym samym okresie przed rokiem, czemu sprzyjała m.in. niższa podaż bydła w UE.

Perspektywy na II połowę 2011 r. dla branży przetwórstwa mięsa wieprzowego są umiarkowanie niekorzystne, przede wszystkim ze względu na zaostrzającą się walkę o surowiec. Prognozujemy, że w tym czasie dalszej redukcji ulegnie pogłowie trzody chlewnej w Polsce i w pozostałych krajach UE. W Polsce może ono po raz pierwszy od 48 lat spaść poniżej poziomu 13 mln sztuk. W lipcu br. liczba świń może być nawet o kilkanaście procent niższa niż rok wcześniej. Redukcja pogłowia tym razem obejmie także zwierzęta na ubój - dalej ograniczając, i tak już bardzo niską, krajową bazę surowcową dla ubojni trzody chlewnej. Będzie to prawdopodobnie prowadziło do wzrostu cen trzody chlewnej i tym samym kosztów produkcji zakładów mięsnych z branży. Już w lipcu br. za kilogram żywca wieprzowego płacono przeciętnie 4,75 PLN (średnia arytmetyczna według danych MRiRW) wobec 4,58 PLN w czerwcu br. W warunkach umacniającego się powoli złotego zwiększa się również konkurencja importowanego mięsa z zagranicy. W związku z powyższym presja na marże przedsiębiorstw z branży może wzrosnąć.

Znacznie lepiej wyglądają perspektywy przedsiębiorstw zajmujących się ubojem i rozbiorem mięsa wołowego, gdyż nadal utrzymuje się wysoki popyt na polską wołowinę zgłaszany przez odbiorców zagranicznych.

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • igi 2011-08-02 13:37:48

    oj będą padać zakłady jak muchy

    Odpowiedz
  • Kubasiewicz Krzysztof 2011-08-02 16:10:33

    te zakłady mięsne w Polsce takie małe i srednie....czyste...miłe....dobrze zarządzane....bogate....zgodne ze standartami UE.....będą padać jak muchy.....za chwilę.....nie umiały wpłynąć na hodowię tucznika towarowego.....to teraz kolej na tych rzezników....

    Odpowiedz
  • igi 2011-08-02 19:07:41

    Akurat tymi bardzo małymi bm się zbytnio nie przejmował dadzą sobie radę na rynku lokalnym, gorzej mają średniej wielkości zakłady ( w większości przeinwestowane przy dostosowywaniu do wymagań UE ) ich niestety jest bardzo dużo, nie ma dla nich miejsca na rynku za mali aby konkurować z wielkimi molochami mięsnymi na sieciach marketów i hurtowni, a z kolei by próbować utrzymać zakład muszą produkować na silę \"bić się\" cenami z tymi wielkim by sprzedać swoje wyroby. Wiadomo że takiej walki nie wytrzymają

    Odpowiedz
  • bigos 2011-08-02 21:42:33

    Jeszcze ze 100 ubojni padnie i zrobi się trochę porządku. Igi masz rację, te średniaki stoją na przegranej pozycji. Surowiec kupują słaby bo na dobry ich nie stać, wyroby fałszują bo bez tego kalkulacje wychodzą za wysoko. Jeszcze do tego część rozkradną pracownicy. Natomiast mały ukręci swoją kiełbasę i sprzeda na rynku lokalnym, mając z reguły grono stałych wiernych klientów. Czeka nas jeszcze około 5 ciężkich lat w tej branży. Kto wytrzyma to będzie żył. Ciekawe tylko który z wielkich padnie w tym czasie.

    Odpowiedz
  • weganin 2011-08-02 23:05:06

    Im mniej rzezni, tym mniej cierpienia.

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!