Grypa ptaków ponownie w Polsce. GLW potwierdza ognisko w stadzie kur niosek
25 listopada Główny Lekarz Weterynarii potwierdził informację o wystąpieniu w dniu 24 listopada 2020 roku ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 w stadzie kur niosek w powiecie wolsztyńskim, w województwie Wielkopolskim.

Wykryte ognisko ptasiej grypy to 33 przypadek HPAI w Polsce 2020 r., ale pierwszy w drugim półroczu. Przypomnijmy, że ostatnie ognisko potwierdzono 31 marca. W połowie sierpnia Polska została uznana oficjalnie za kraj wolny od grypy ptaków.
Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza zwraca się po raz kolejny z apelem do wszystkich hodowców drobiu o zachowanie szczególnej ostrożności i wzmocnienie stosowanych środków bioasekuracji na swoich fermach.
Od stosowania wysokich standardów hodowli ptactwa zależy ochrona gospodarstw przed wniknięciem wirusa H5N8. Podstawowe zalecenia dotyczące bioasekuracji zostały ujęte w ulotce wydanej przez Izbę.
Wirus grypy ptaków typu H5N8 wystąpił w Polsce na przełomie 2016/2017 roku, kiedy to wykryto sześćdziesiąt pięć ognisk u drobiu oraz sześćdziesiąt osiem przypadków u dzikiego ptactwa.
Doświadczenia z tamtego okresu pozwoliły zrewidować i zaakcentować pewne elementy procedur z zakresu bioasekuracji, które są najskuteczniejsze do zapobiegania wystąpienia choroby. Pokazał to mijający sezon 2019/2020, w trakcie którego polscy hodowcy i producenci drobiu również musieli zmierzyć się z tym zagrożeniem w hodowlach. Jednak doświadczenie i dyscyplina pozwoliły zatrzymać rozprzestrzeniającą się chorobę, dzięki czemu odnotowaliśmy dwa razy mniej ognisk niż trzy lata wcześniej.
Dlatego też KRD-IG zwraca się z apelem do wszystkich hodowców i producentów drobiu o zachowanie szczególnej ostrożności oraz stosowanie wzmocnionych zasad bioasekuracji na swoich fermach. Należy również pamiętać, że utrzymanie drobiu w zamknięciu zmniejsza ryzyko zakażenia wirusem, jednak nie eliminuje zagrożenia całkowicie.
Do najważniejszych czynności zapobiegawczych należy:
• zabezpieczenie budynków, w których utrzymywany jest drób przed dostępem dzikich zwierząt, w tym dzikiego ptactwa;
• zabezpieczenie paszy i źródła wody przed dostępem dzikiego ptactwa;
• karmienie i pojenie drobiu wyłącznie wewnątrz budynków inwentarskich;
• stosowanie w gospodarstwie odzieży i obuwia ochronnego przeznaczonego wyłącznie do obsługi drobiu;
• stosowanie mat dezynfekcyjnych przy wejściach do budynków, w których utrzymywany jest drób.
KRD-IG zaleca również małym hodowcom drobiu trzymanie ptaków w zamkniętych budynkach i nie wypuszczanie ich na zewnątrz, aby zminimalizować ryzyko kontaktu z wirusem.

Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.