• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

GUS podał fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2019 r: wzrost produkcji mleka i jaj, a żywca rzeźnego bez zmian

Główny Urząd Statystyczny podał poziomy produkcji podstawowych produktów zwierzęcych w 2019 roku. Produkcja żywca rzeźnego utrzymała się na zbliżonym poziomie do 2018 roku, produkcja mleka wzrosła o 2,3 proc., a jaj kurzych wzrosła o 2,1 proc.
  • Autor: BW, portalspozywczy.pl
  • Data: 04-09-2020, 12:38
GUS podał fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2019 r: wzrost produkcji mleka i jaj, a żywca rzeźnego bez zmian
fot. shutterstock/fotoram.io

GUS podał, że produkcja żywca rzeźnego ogółem wyniosła 7107,3 tys. ton i spadła o 0,1 proc w stosunku do 2018 r.;

Produkcja mleka wyniosła 14089,9 mln litrów, tj. o 2,3%  więcej niż w 2018 r.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Produkcja jaj kurzych wyniosła 12056,5 mln sztuk, tj. wzrost o 2,1%  w porównaniu do poprzedniego roku.

Produkcja żywca rzeźnego ogółem w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych ogółem wyniosła 483,8 kg, a mleka 959 litrów wobec odpowiednio 483,8 kg oraz 939 litrów w 2018 r.

W 2019 r. przeciętna roczna wydajność mleka od 1 krowy wyniosła 5803 litrów i w stosunku do 2018 r. wzrosła o 1,0% (o 56 litrów), nieśność kur wzrosła w skali roku o 1,4 % i wynosiła 220 sztuk od jednej nioski, a wydajność wełny od 1 owcy pozostała na takim samym poziomie jak w poprzednim roku i wynosiła 3,3 kg.

Żywiec rzeźny

W 2019 r. wyprodukowano 7107,3 tys. ton żywca rzeźnego ogółem, o 4,2 tys. ton (tj. o 0,1%) mniej niż w 2018 r. W przeliczeniu na wagę mięsa (tzw. waga bita ciepła) produkcja ogółem wyniosła 5480,7 tys. ton i była niższa od uzyskanej w poprzednim roku o 7,7 tys. ton, tj. o 0,1%.

W gospodarstwach indywidualnych wyprodukowano w 2019 r. 6298,2 tys. ton żywca, tj. o 328,1 tys. ton (o 5,5% więcej) niż w 2018 r. Produkcja żywca z tych gospodarstw stanowiła 88,6% produkcji krajowej.

W 2019 r. w ogólnej produkcji żywca rzeźnego wzrósł, w porównaniu z rokiem 2018, udział żywca drobiowego o 2,1 p. proc., a zmalał udział żywca wieprzowego o 1,9 p. proc., żywca  wołowego  łącznie  z cielęcym o 0,1 p. proc. i końskiego o 0,1 p. proc. Udział pozostałych  gatunków żywca rzeźnego, tj. baraniego, króliczego i koziego kształtował się na poziomie sprzed roku.

Mleko, jaja, wełna

GUS podał, że w 2019 r. krajowa produkcja mleka krowiego wyniosła 14089,9 mln litrów i była wyższa od uzyskanej w 2018 r. o 322,1 mln litrów, tj. o 2,3%. Odnotowano zwiększenie wydajności mleka od jednej krowy o 1,0% z 5747 litrów w 2018 r. do 5803 litrów w 2019 r.

Zaobserwowano również zwiększenie wydajności mleka od jednej krowy mlecznej o 2,3% z 6258 litrów w 2018 r. do 6402 litrów w 2019 r. Średnioroczny stan krów zwiększył się o 32,5 tys. sztuk (tj. o 1,4%), a krów mlecznych o 0,9 tys. i pozostał na zbliżonym poziomie w porównaniu do  poprzedniego roku.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!