Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Hiszpania: odbudowa produkcji mięsa i żywca wołowego

W 2014 r. produkcja w sektorze wołowiny w Hiszpanii zaczęła się odbudowywać za sprawą
korzystnego poziomu cen pasz oraz poprawy dochodów. Trend ten był kontynuowany w 2015 r., czemu sprzyjał wysoki popyt na mięso oraz żywiec płynący z krajów trzecich - podaje FAMMU/FAPA.

Hiszpania: odbudowa produkcji mięsa i żywca wołowego
Fot. Shutterstock

Autor: FAMMU/FAPA na podst.: thecattlesite.com z dn. 2.03.16
Data: 15-03-2016, 13:29

Wszystko wskazuje na to, że poprawa w tym sektorze będzie postępować również w 2016 r. W styczniu 2015 r. stan pogłowia bydła ogółem w Hiszpanii zwiększył się o 4,7 proc. w stosunku do liczebności sprzed roku. Pogłowie bydła mięsnego wzrosło natomiast o 2 proc.. Od stycznia do końca października 2015 r.

Hiszpanie ubili blisko 2 mln sztuk bydła, tj. o 8 proc. więcej niż w analogicznym okresie w 2014 r. W
tym samym czasie produkcja mięsa wołowego zwiększyła się o 10 proc. do 526,6 tys. ton. W 2016 r.
produkcja mięsa oraz bydła prawdopodobnie znowu będzie rosła, ale w mniejszym tempie niż w 2015 r. Wzrostowi produkcji w 2015 r. sprzyjał wzrost wywozu mięsa oraz żywca wołowego do krajów trzecich. W okresie styczeń-październik 2015 r. eksport żywca wołowego z Hiszpanii zwiększył się o 47 proc. Więcej tych zwierząt trafiło do Libanu (o 154 proc.), Libii (o 110 proc.), a także Maroka, Algierii oraz Egiptu. Wzrostowy trend wywozu do tych krajów będzie kontynuowany prawdopodobnie także w 2016 r. W omawianym okresie Hiszpanie wyeksportowali także o 22 proc. więcej mięsa wołowego niż przed rokiem. Głównymi odbiorcami hiszpańskiej wołowiny były: Portugalia, Włochy, Francja oraz Holandia, a spośród krajów spoza Unii Europejskiej: Algieria, Hongkong oraz Maroko

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

więcej informacji:

Hiszpania RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT    /    FAMMU/FAPA RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 100.24.125.162
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!