Wszystko wskazuje na to, że poprawa w tym sektorze będzie postępować również w 2016 r. W styczniu 2015 r. stan pogłowia bydła ogółem w Hiszpanii zwiększył się o 4,7 proc. w stosunku do liczebności sprzed roku. Pogłowie bydła mięsnego wzrosło natomiast o 2 proc.. Od stycznia do końca października 2015 r.

Hiszpanie ubili blisko 2 mln sztuk bydła, tj. o 8 proc. więcej niż w analogicznym okresie w 2014 r. W
tym samym czasie produkcja mięsa wołowego zwiększyła się o 10 proc. do 526,6 tys. ton. W 2016 r.
produkcja mięsa oraz bydła prawdopodobnie znowu będzie rosła, ale w mniejszym tempie niż w 2015 r. Wzrostowi produkcji w 2015 r. sprzyjał wzrost wywozu mięsa oraz żywca wołowego do krajów trzecich. W okresie styczeń-październik 2015 r. eksport żywca wołowego z Hiszpanii zwiększył się o 47 proc. Więcej tych zwierząt trafiło do Libanu (o 154 proc.), Libii (o 110 proc.), a także Maroka, Algierii oraz Egiptu. Wzrostowy trend wywozu do tych krajów będzie kontynuowany prawdopodobnie także w 2016 r. W omawianym okresie Hiszpanie wyeksportowali także o 22 proc. więcej mięsa wołowego niż przed rokiem. Głównymi odbiorcami hiszpańskiej wołowiny były: Portugalia, Włochy, Francja oraz Holandia, a spośród krajów spoza Unii Europejskiej: Algieria, Hongkong oraz Maroko

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl