Hodowcy: Każde działanie na rzecz większego spożycia ryb jest pożądane
- Autor: Adam Tubilewicz/Portalspozywczy.pl
- Data: 26-05-2020, 11:15

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Ziemowit Pirtań wskazuje, że przykład pangi nauczył hodowców, że nie można negować żadnej z ryb.
- Panga przebojem weszła na rynki europejskie w 2007-08 roku. Na początku wydawało nam się, że to zjawisko negatywne. Uważaliśmy wręcz, że jako produkt niskiej jakości i w niskiej cenie panga nie zasługuje na miano ryby. W tamtym okresie spożywało się w Polsce ok. 8 kg ryb na głowę. Tymczasem dzięki pandze w ciągu roku spożycie skoczyło do prawie 12 kg. Po trzech latach panga zniknęła rynku na skutek decyzji konsumentów. Ludzie zorientowali się, że jest to ryba o słabej jakości, ale zamienili ją na inne ryby. To nauczyło nas, że nie można negować żadnej z ryb. Każde działanie, które spowoduje, że ludzie będą konsumować więcej ryb jest bardzo pożądane - mówi.
komentarze (0)