Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Hodowcy: Łosoś norweski często jest niesłusznie atakowany

- Łosoś jest naszym „większym” bratem. Często jest niesłusznie atakowany, zwłaszcza norweski, ale też mało osób zdaje sobie sprawę, że w Norwegii hodowlą łososia zajmuje się ponad sto podmiotów - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Ziemowit Pirtań, skarbnik Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych, koordynator projektu "Nasz Pstrąg" oraz właściciel Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Tarnowo.

Hodowcy: Łosoś norweski często jest niesłusznie atakowany
W Norwegii produkcją łososia zajmuje się ponad sto podmiotów. Wszystkie wpadki idą na konto wspólnej marki, fot. shutterstock

Autor: Adam Tubilewicz/Portalspozywczy.pl
Data: 11-03-2020, 14:21

Ziemowit Pirtań przekonuje, że między producentami łososia i pstrąga nie ma rywalizacji.

- Łosoś jest naszym „większym” bratem. Często jest niesłusznie atakowany, zwłaszcza norweski, ale też mało osób zdaje sobie sprawę, że w Norwegii hodowlą łososia zajmuje się ponad sto podmiotów. Norwedzy brandują go jednak pod jedną wspólną marką “łosoś norweski”, przez co wszystkie wpadki idą na konto tej „marki” - mówi.

Nasz rozmówca zaznacza, że pstrąg ma szereg cech odróżniających go od łososia, które na polskim rynku pozwalają na skuteczne z nim konkurowanie.

- Ogromna większość pstrąga na polskim rynku pochodzi od krajowych, lokalnych hodowców. Są to mikro i małe rodzinne firmy, dla których hodowla pstrąga to nie tylko praca, ale i pasja. Dzięki lokalnej dostępności pstrągi są nieco tańsze od łososia, nie ustępując mu niczym pod względem jakościowym. Hodowla pstrąga jest praktycznie zeroemisyjna, co dodatkowo wzmacnia brak konieczności transportowania tej ryby na znaczne odległości. Wreszcie pstrąg to ryba bardzo smaczna, która pozwala przełamać opór osób stroniących od ryb w tym dzieci, a proszę mi wierzyć, mam sporo doświadczeń w tej materii - dodaje.

Jak zatem odróżnić łososia od pstrąga?

- Łosoś norweski i chilijski, zwłaszcza w ostatniej fazie życia, jest hodowany w wodzie morskiej, przez co ma inny skład. Ryba taka bardziej się otłuszcza i szybciej rośnie. Natomiast pstrąg oferowany przez naszych hodowców jest hodowany wyłącznie w wodzie słodkiej, przez co rośnie znacznie dłużej i jest nieco chudszy. W tym samym okresie osiągamy 2-3 kilogramowego pstrąga i 4-5 kilogramowego łososia, przy czym oba gatunki i tak rosną stosunkowo długo (od 2 do 5 lat) w porównaniu do innych zwierząt. Jest to też główny powód różnicy w smaku. Osoby, które lubią typowy posmak tłuszczu rybiego powinny sięgnąć po łososia, bo to jest ryba o bardziej intensywnym smaku. Pstrąg jest bardziej delikatny, plastyczny, lepiej łączy się z różnymi nutami smakowymi. Można podawać go na słodko, na słono, kwaśno czy pikantnie - jest kapitalny kulinarnie - wskazuje Pirtań.

Dlaczego Polska mogłaby być potęgą w hodowli pstrąga? M.in. o tym rozmawialiśmy z Ziemowitem Pirtaniem. Polecamy pełną wersję naszej rozmowy:

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

ryby RSS ALERT    /    ryby 2020 RSS ALERT    /    Ziemowit Pirtań RSS ALERT    /    łosoś RSS ALERT    /    pstrąg RSS ALERT    /    hodowla ryb RSS ALERT    /    łosoś norweski RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Piotr 2020-03-24 19:09:43
    Usługi w zakresie sprzedaży ryby mrożonej, owoców morza i wszelkiego rodzaju przetworów rybnych oferuje firma Luxfish. Oferta dotyczy przede wszystkim mrożonych filetów rybnych i mrożonych tuszy rybnych, a dodatkiem do niej są krewetki mrożone i owoce morza. Współpraca na konkurencyjnych warunkach. Polecam.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.226.243.36
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!