Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Hodowcy pstrąga: Ryby są jedyną alternatywą dla białka zwierzęcego

- Jako branża stoimy na stanowisku, że ryby są jedyną alternatywą dla białka zwierzęcego. Po pierwsze, zgodnie z najnowszymi badaniami, nie powinniśmy w stu procentach bazować na diecie roślinnej. Jest ona niewystarczająca zwłaszcza u dzieci, osób starszych czy osłabionych - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Ziemowit Pirtań, skarbnik Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych, koordynator projektu "Nasz Pstrąg" oraz właściciel Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Tarnowo.

Hodowcy pstrąga: Ryby są jedyną alternatywą dla białka zwierzęcego
Polacy lubią nazwę "pstrąg łososiowy", ponieważ odnosi się do koloru mięsa, które faktycznie jest podobne do łososia, fot. shutterstock

Autor: Adam Tubilewicz, portalspozywczy.pl
Data: 11-02-2020, 15:07

Ziemowit Pirtań przekonuje, że ryby mogą być świetnym uzupełnieniem diety roślinnej.

- Wzbogacają ją w niektóre egzogenne białka oraz najcenniejsze kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Pamiętajmy, że według FAO w 2050 r. liczba mieszkańców Ziemi ma się podwoić. W związku z tym, dokonując nieco uproszczonego przełożenia, powinien się również podwoić areał upraw. Jest to oczywiście nierealne, ponieważ już dzisiaj brakuje nam terenów pod uprawy i na pastwiska. Ryby są zatem jedynym rozwiązaniem. Mamy oceany, morza i akwakulturę, która zajmuje stosunkowo niewiele miejsca w porównaniu do innych hodowli na lądzie. To ogromny potencjał, zwłaszcza biorąc pod uwagę właściwości prozdrowotne niemal wszystkich gatunków ryb i jeden z najmniejszych kosztów środowiskowych ich hodowli - dodaje.

Nasz rozmówca przyznaje, że branża przez wiele lat źle przyjmowała określenie “pstrąg łososiowy”.

- Tak naprawdę nie istnieje taki gatunek ani odmiana. Jest to nazwa handlowa, która przyjęła się już wśród konsumentów. Wytłumaczono nam, że Polacy lubią tę nazwę, ponieważ odnosi się do koloru mięsa, które faktycznie jest podobne do koloru łososia. Dla mnie jest to sprawa neutralna, ponieważ w żadnym razie nie uważam łososia za gorszą rybę. Pstrąg jest nieco chudszy i bardziej polecany przez dietetyków, ale, jak wiemy, rybi tłuszcz jest zdrowy - dodaje.

Pirtań zaznacza jednak, że łosoś jako tłustszy, nie jest wcale gorszy.

- To kwestia indywidualnego gustu kulinarnego oraz świadomej decyzji co do wyboru diety. Tak naprawdę rybą, którą znamy w Europie pod nazwą łosoś jest łosoś atlantycki hodowany przede wszystkim na farmach norweskich. Natomiast w obu Amerykach łososiem nazywane są także kety atlantyckie, które są słonowodnymi odmianami pstrąga tęczowego, Są to więc blisko spokrewnione gatunki - podsumowuje.

Dlaczego Polska mogłaby być potęgą w hodowli pstrąga? M.in. o tym rozmawialiśmy z Ziemowitem Pirtaniem. Polecamy pełną wersję naszej rozmowy:

 

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Ziemowit Pirtań RSS ALERT    /    łosoś RSS ALERT    /    pstrąg RSS ALERT    /    pstrąg tęczowy RSS ALERT    /    pstrąg łososiowy RSS ALERT    /    ryby 2020 RSS ALERT    /    ryby RSS ALERT

KOMENTARZE (5)

  • Michał 2020-02-12 08:49:07
    Czyli ryba to nie jest białko zwierzęce? Jedynie alternatywa do niego jak np białko sojowe? 😂😂😂 Po przeczytaniu samego tytułu już wiem że macie słaba wiedzę na temat odżywiania.
  • Zuza 2020-02-12 10:19:11
    Ziemowit Pirtań to chyba nie ukończył nawet podstawówki. Odkąd to ryby nie są zwierzętami???? Pan Pirtań powinien chyba dostać Nobla za swoje "odkrycie". Ale się facet zbłaźnił! I ciekawe, jakie to "najnowsze badania" wskazują, że nie powinniśmy w stu procentach bazować na diecie roślinnej??? Biorąc pod uwagę zanieczyszczenie wód oraz tony antybiotyków serwowanych przez hodowców ryb, to ja raczej nie skuszę się na to "zdrowe" białko "niezwierzęce rybne".... Pan Pirtań się skompromitował całkowicie swoją wypowiedzią.
  • Daniel 2020-02-12 10:58:19
    Poprosze zrodla do publikacji tych najnowszych badan.
  • DeKKeR 2020-02-13 09:32:18
    Specjalnie dla autora definicja mięsa: mięso 1. «jadalne części zabitych zwierząt; też: potrawy przyrządzane z tych części» Czy w rozumieniu autora ryba nie jest zwierzęciem czy też nie zna tej definicji?
  • Lud 2020-02-13 19:44:33
    Co za idiota to wymyślił...

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.233.239.102
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!