Hodowcy: Sezon wakacyjny w 2021 roku może dać impuls do wzrostu popytu na produkty wieprzowe
Sezon wakacyjny w przyszłym roku może dać znaczący impuls do wzrostu popytu na produkty wieprzowe, a tym samym poprawić opłacalność całej branży - poinformował Aleksander Dargiewicz, prezes Polpig - Krajowego Zrzeszenia Producentów Trzody Chlewnej.

Prezes Polpig ocenia, że w najbliższych miesiącach branżę czeka redukcja pogłowia świń związana z niskimi cenami skupu i brakiem opłacalności produkcji.
- Na koniec 2021 roku krajowe pogłowie trzody chlewnej może wynieść 10,5 mln szt. (- 7% r/r). Wysoka podaż wieprzowiny w UE w pierwszym półroczu 2021 roku, będzie skutkowała utrzymywaniem się presji na cenach skupu żywca. Znacząca poprawa sytuacji rynkowej spodziewana jest w drugiej połowie przyszłego roku - dodaje.
W ocenie Dargiewicza wprowadzenie na rynek skutecznej szczepionki na Covid-19 na początku 2021 roku oraz masowe szczepienia będą sprzyjały stopniowemu zdejmowaniu obostrzeń nałożonych na branżę turystyczną i gastronomiczną i przywracaniu normalności w funkcjonowaniu sektora HoReCa.
- Sezon wakacyjny w przyszłym roku może dać znaczący impuls do wzrostu popytu na produkty wieprzowe, a tym samym poprawić opłacalność całej branży - mówi.
Prezes Polpig wskazuje, że dalszy rozwój eksportu wieprzowiny z UE będzie zależał od tego, jak skutecznie uda się powstrzymać ASF w Niemczech oraz czy uda się przekonać partnerów handlowych z Azji do stosowania regionalizacji ASF.
- Postępująca odbudowa produkcji wieprzowiny w Chinach może przyczynić się do spadku unijnego eksportu w 2021 roku nawet o 10% - podsumowuje.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.