Partner portalu
partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Hodowcy trzody chcą objęcia systemu otwartego tarczą antykryzysową

Specjalistyczni hodowcy, którzy prowadzą produkcję trzody chlewnej w cyklu otwartym zostali pominięci z programu pomocy tarczy antykryzysowej Covid-19. Dziwi to szczególnie, gdyż to właśnie rolnicy, którzy wstawili do tuczu warchlaki nabyte po wysokiej cenie, najbardziej ucierpieli na skutek pandemii koronawirusa - wskazuje Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związeu Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej.

Hodowcy trzody chcą objęcia systemu otwartego tarczą antykryzysową
Polpig: Hodowcy, którzy prowadzą produkcję trzody chlewnej w cyklu otwartym zostali pominięci w tarczy antykryzysowej. fot. shutterstock

Autor: Polpig
Data: 15-07-2020, 15:03

Zamrożenie światowej gospodarki (lockdown) pozrywało krajowe i międzynarodowe łańcuchy dostaw. Po fali wzmożonych zakupów na zapas, który spowodował wzrost cen wieprzowiny na półkach sklepowych, nastąpił znaczny spadek konsumpcji produktów wieprzowych. Zamknięty sektor HoReCa, opóźnienie sezonu grillowego oraz zakaz organizowania wesel, konferencji i innych imprez masowych miał swój udział w ograniczonym spożyciu wieprzowiny i spadku cen skupu żywca.

Kolejna faza wpływu pandemii Covid-19 na rynek trzody chlewnej pojawiła się kilka tygodni temu i dotyczyła zakażeń personelu zakładów mięsnych w wielu krajach Europy, w tym Polski. Największy zakład mięsny w Niemczech bijący 20 tys. sztuk świń dziennie został zamknięty z powodu wysłania pracowników na kwarantannę. Rząd w Pekinie natychmiast wstrzymał import wieprzowiny z tego zakładu. Restrykcje wstrzymujące import wieprzowiny z powodu koronawirusa dotknęły również zakłady w innych krajach Europy Zachodniej. Na rynku unijnym powstała nadwyżka żywca, która ponownie spowodowała drastyczny spadek cen skupu w kraju. Do Polski zaczęły napływać transporty świń z Europy Zachodniej, a rolnicy krajowi doświadczyli ze strony zakładów mięsnych braku zainteresowania krajowych surowcem.

Aleksander Dargiewicz wskazuje, że negatywny wpływ pandemii Covid-19 na sektor produkcji trzody chlewnej jest ewidentny i najbardziej ujawnił w spadających cenach skupu żywca.

- Zaskakujący jest fakt, że planowana pomoc w ramach tarczy antykryzysowej dotyczy gospodarstw utrzymujących lochy z pominięciem najbardziej poszkodowanej grupy rolników produkujących w cyklu otwartym. Ceny skupu tuczników spadły, a rolnicy, którzy w ostatnim okresie sprzedawali żywiec wieprzowy wytuczony z nabytych (po rekordowych cenach) kilka miesięcy wcześniej warchlakach, dokładali do każdej sztuki - wskazuje.

Polpig wnioskuje o solidarne objęcie pomocą tarczy antykryzysowej również producentów, którzy produkują żywiec w cyklu otwartym. Według organizacji w przypadku nasilających się zakażeń koronawirusem w zakładach przetwórczych powodujących rosnącą nadwyżkę żywca wieprzowego na rynku zasadna będzie również interwencja unijnym rynku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.200.222.93
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!