• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Hodowcy trzody powinni łączyć się w grupy producenckie

Aby powstrzymać spadek produkcji wieprzowiny w Polsce, hodowcy trzody chlewnej powinni m.in. łączyć się w grupy producenckie - wskazywali eksperci rolni podczas środowej konferencji w Puławach (Lubelskie).
  • Autor: PAP
  • Data: 24-10-2012, 16:24

W konferencji poświęconej problemom hodowli świń, zorganizowanej w środę w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym (PIWet) w Puławach, uczestniczyło kilkuset naukowców, hodowców, weterynarzy czy doradców rolniczych.

Z przedstawionych na konferencji statystyk wynika, że w 2002 r. w Polsce było prawie 19 mln świń, a do roku 2012 liczba ta spadła do ok. 11,5 mln sztuk. Tylko w ostatnich 12 miesiącach - od lipca 2011 r. do lipca 2012 r. - liczba świń spadła o ponad 14,3 proc, czyli o blisko 2 mln sztuk.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Według prof. Zygmunta Pejsaka z PIWet polska produkcja wieprzowiny zapewnia 93 proc. zapotrzebowania naszego rynku. Dodał, że prosięta, warchlaki i tuczniki do uboju, a także półtusze, są coraz częściej sprowadzane z Danii, Holandii, Belgii, Hiszpanii lub Niemiec.

Jak podkreślił, oficjalnie nie można tego nazywać importem - bo to jest obrót na wewnętrznym unijnym rynku, ale sprowadzanie wieprzowiny do Polski, w której są dobre warunki do hodowli świń, ma konsekwencje ekonomiczne. "Tracimy miejsca pracy w rolnictwie, ale też przemyśle paszowym czy bioweterynaryjnym" - powiedział prof. Pejsak.

Jego zdaniem "nasi rolnicy są niekonkurencyjni, bo produkują za drogo". Jako przykład wskazał, że maciora w Danii odchowuje ok. 30 tuczników rocznie, w Polsce - średnio 17 tuczników, w efekcie warchlaki duńskie są tańsze. Ponadto polski hodowca średnio zużywa ok. 70 kg paszy więcej niż hodowca w Danii czy Holandii, m.in. dlatego, że słabiej dba o dobrostan zwierząt, ponieważ niechętnie stosuje profilaktyczne szczepionki.

Kolejnym dużym problemem jest niechęć rolników do zrzeszania się w grupy producenckie, które dają im wiele możliwości konkurowania na unijnym rynku, pozyskiwania funduszy pomocowych, negocjowania cen. W Polsce działają 193 grupy producenckie, które skupiają hodowców świń, z czego 110 - w Wielkopolsce, a w innych województwach po kilka. W Polsce działalność grup producenckich obejmuje ok. 3 proc. rynku, a w UE średnio kilkadziesiąt procent.

"To jest giga-problem w naszym kraju i bardzo trudne w realizacji zadanie, dlatego że wymaga zmiany mentalności i sposobu myślenia" - powiedział wicemarszałek województwa lubelskiego Sławomir Sosnowski. Według niego przyczyną tego jest niechęć do spółdzielczego działania, wyniesiona z przeszłości oraz prywatyzacja przemysłu rolno-spożywczego, przeprowadzona bez udziału producentów.

Powiązane tematy:

Partner serwisu
  • partner serwisu
subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • kłusownik 2012-10-25 11:50:26

    Pan Profesor raczyłby zmienić gadkę, którą karmi wszyskich od 20 lat. Tych co produkują po 17 szt od maciory, to już nie ma, albo chlewnie właśnie licytuje komornik. Ci, którzy tuczą dziś duńczyka czy holendra wstawiają po parę tyś szt i grupy producenckie są im niepotrzebne. I proszę nie opowiadać,że hodowcy nie używają szczepionek... Przez tyle lat robienia rolników w buca przez doktorków i konsulantów i nabijania sobie kasy, część zwyczajnie odeszła od hodowli, a reszta już wie czego chce i nie daje się oszukiwać. Jest jeden plus spadku pogłowia: wraz ze zmniejszeniem się liczby żywicieli(rolników) pozdychają pasożyty( doradcy i krążące wokół hieny).

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!