Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Hodowcy trzody skorzystają przy Klastrze Polska Wędlina

Jednym z podstawowych warunków powodzenia działań Klastra Polska Wędlina jest zbudowanie trwałych powiązań między członkami Klastra, czyli zakładami uboju i przetwórstwa mięsa, a hodowcami trzody chlewnej - uważa Bogusław Barański, koordynator prac rozwojowych pierwszej inicjatywy klastrowej w branży mięsnej w Polsce.

Hodowcy trzody skorzystają przy Klastrze Polska Wędlina

Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
Data: 07-04-2010, 11:31

Podkreśla przy tym, że trwałe powiązania oznaczają długoterminowe umowy kontraktacyjne.

Umowy kontraktacyjne między członkami Klastra a dostawcami żywca wieprzowego muszą uwzględniać fakt, że Klaster potrzebuje surowca mięsnego o wyjątkowo wysokiej i powtarzalnej jakości. Nie może być mowy o przypadkowości co do genetyki, sposobu żywienia i utrzymania trzody chlewnej. Chodzi bowiem o produkcję pod potrzeby odbiorców o jasno sprecyzowanych celach i standardach.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Strategia Klastra polegająca na wypromowaniu najlepszych polskich gatunków wędlin tradycyjnych i wieprzowiny kulinarnej premium poprzez uznany przez Ministra Rolnictwa krajowy system JAKOŚĆ TRADYCJA wymusza zorganizowanie przez Klaster baz surowca o nienagannej jakości. Najlepiej oczywiście, aby takie bazy surowcowe były budowane w pobliżu lokalizacji członków Klastra, ze względów logistycznych i ekonomicznych.

Bogusław Barański przewiduje, że rozmowy z hodowcami do najłatwiejszych należeć nie będą. Hodowca będzie chciał za produkcję wysokiej jakości wyższą zapłatę za żywiec. I słusznie, ponieważ surowiec taki będzie podstawą do produkcji wyrobów kategorii premium, a więc wyraźnie droższych od tzw. masowych.

Należy zwrócić jednak uwagę, że w zamian hodowca będzie musiał poddawać się pewnym procedurom kontrolnym w celu certyfikowania etapu chowu w ramach wdrażanego przez Klaster systemu jakości. To wszystko jednak wg B. Barańskiego jest do przebrnięcia. Tym bardziej, że w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 jest adekwatny instrument wspierający hodowców trzody chlewnej, wchodzących do uznanego systemu jakości. Chodzi o działanie nr 132 o nazwie „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności". Instrument ten jest na razie słabo wykorzystywany, a zaplanowanych środków wsparcia jest naprawdę bardzo dużo. Klaster chce pomagać hodowcom w pozyskiwaniu tych środków.

Zatem hodowca, który zdecyduje się na współpracę z Klastrem może liczyć nawet na dwie dopłaty, jedną od odbiorcy w postaci premii za wysoką jakość żywca, a drugą z funduszy unijnych - za poddawanie się procedurze certyfikacji produkcji. Skoro udało się stworzyć takie powiązania w ramach systemów jakości naszym partnerom z francuskiego klastra InnoViandes, to jest szansa, że uda się i nam, zwłaszcza, że mamy dobry wgląd w pewne sprawdzone wzorce - ocenia koordynator inicjatywy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Bogusław Barański RSS ALERT    /    Klaster Polska Wędlina RSS ALERT    /    hodowla RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT

KOMENTARZE (4)

  • kierowca 2010-04-07 11:51:03
    Mali rolnicy już się cieszą...
  • aaa730 2010-04-08 08:40:07
    co to znowu jest cyrki sobie robicie produkty premium z fermowego tucznika ludzie co wy tworzycie
  • xxx 2010-04-08 22:33:08
    z żywcem takim jak z obrazka powyżej .... zapewnione!!!
  • Witek 2010-04-09 10:31:36
    No i znowu wszystko opiera się na teorii. A zabrano się, moim zdaniem za temat z dupy strony. O ile sama koncepcja jest słuszna to powinno się zaczynać od rynku a nie od produkcji. Bo znowu naprodukuje się żywca (jak go zwał tak go zwał - może być wędlina polska), którego cena albo jakość nijak będzie się miała do potrzeb rynku. I co wtedy? Ano zrobi się cicho nad tym tematem...

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.51.211
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!