Hogan: Od od 2016 r. ruszy program dopłat do przechowywania wieprzowiny
- Autor: PAP
- Data: 11-12-2015, 18:18

"Zapowiedziałem otwarcie nowego programu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny, który jest bardziej atrakcyjny niż poprzedni. Podnosimy w nim wysokość pomocy i możliwości przechowywania, więc Polska będzie miała możliwość, skierowania części produkcji na przechowywanie i tym samym zdjęcia jej z rynku" - powiedział na konferencji prasowej Hogan.
Skierowanie części produkcji do przechowywania zamiast na sprzedaż ma pomóc w podniesieniu cen na rynku wieprzowiny. Rolnicy ubolewają, że obecna sytuacja jest tragiczna. Jurgiel napisał do komisarza list, w którym wnioskuje o jak najszybsze uruchomienie programu dopłat do przechowywania.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Z informacji przekazanych przez Hogana wynika, że program ruszy na początku 2016 r. "Mam nadzieję, że będziemy obserwować poprawę cen, jakie uzyskują rolnicy" - podkreślił.
Hogan zapowiedział, że spotka się w poniedziałek z ministrem Jurgielem, który ma być w Brukseli na posiedzeniu unijnych ministrów ds. rolnictwa. Polska złożyła wniosek o uzupełnienie porządku posiedzenia o punkt dotyczący sytuacji na rynku wieprzowiny.
"Zgadzam się z ministrem, że potrzebujemy działań i je podejmuję" - oświadczył Hogan.
Według Krajowej Rady Izb Rolniczych rosyjskie embargo na import żywności oraz wystąpienie w Polsce afrykańskiego pomoru świń to główne przyczyny złej sytuacji na rynku trzody chlewnej. W ciągu roku ceny skupu żywca spadły o ok. 10 proc. - nawet do 3 zł/kg.
Komisja Europejska zdecydowała o przywróceniu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny podczas nadzwyczajnego posiedzenia Specjalnego Komitetu ds. Rolnictwa Rady UE, które miało miejsce w połowie września br. Powodem tej decyzji był gwałtowny spadek cen wieprzowiny na rynku unijnym spowodowany przez wzrost produkcji trzody w UE oraz zakaz importu mięsa przez Rosję.
KE rozszerzyła zakres produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia o niektóre elementy o niższej wartości, których z powodu rosyjskiego embarga (Rosja kupowała m.in. tłuste elementy, które jest trudno sprzedać na innym rynku) jest zbyt dużo. Dotyczy to np. świeżego smalcu. Niektóre kraje - Belgia, Francja, Dania i Holandia - ubiegały się o objęcie tym mechanizmem również innych elementów - jak m.in. podroby i nóżki wieprzowe.
Zwiększenie stawki dopłat o 20 proc. ma zachęcić przedsiębiorców do magazynowania większych ilości produktów. Natomiast na przechowywanie smalcu będzie niższa stawka dopłat, ponieważ jego magazynowanie jest mniej kosztowne niż mięsa.

więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Gobarto: Polskie firmy co miesiąc kupują zagraniczną wieprzowinę za 500 mln złotych
-
Będzie jednak jedna inspekcja żywnościowa?
-
Komisarz UE ds. rolnictwa nie wyklucza wykorzystania instrumentów rynkowych w sektorze wieprzowiny
-
Czy kryzysowi na polskim rynku trzody można było zapobiec?
-
Ekonomista: Napływ niemieckich tuczników do Polski nie potrwa długo
-
Jurgiel: Minister Ardanowski uprawiał politykę słów, a nie czynów
-
Ceny wieprzowiny lecą w dół. Eksperci: Kluczem jest sytuacja w Chinach, ASF i koronawirus
-
Phil Hogan zregynował. Dombrovskis tymczasowym komisarzem ds. handlu
-
Unijny komisarz tłumaczy się z udziału w imprezie łamiącej restrykcje ws. koronawirusa
-
Europoseł Jurgiel pyta KE w sprawie interwencji na rynku wieprzowiny
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
- Wpływ wojny na rynek żywnościowy przejawia się na kilku płaszczyznach
komentarze (0)