Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Hummus z indyka. Indykpol poszerza ofertę!

  • Autor: Adam Tubilewicz
  • Data: 22-05-2022, 10:24
Indykpol wprowadza na rynek hummus z piersi indyka. Jak mówi nam Edyta Łuczyńska, dyrektor komercyjna spółki, produkt ma przełamać kanapkową nudę, jednak firma pozostaje wierna "mięsnemu DNA".
Hummus z indyka. Indykpol poszerza ofertę!
Edyta Łuczyńska, dyrektor komercyjna Indykpol SA opowiada o nowym produkcie firmy: Hummusie z piersi indyka. fot. mat. prasowe
  • Indykpol wprowadza nowość: Hummus z piersi indyka.
  • Produkt trafił do sprzedaży w sieci Żabka pod koniec kwietnia.
  • Jak deklaruje producent, to odpowiedź na rynkowe trendy.

Indykpol wprowadza hummus z piersi indyka. Jaki ma skład?

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Indykpol wprowadza nowość: Hummus z piersi indyka. Produkt dostępny będzie w dwóch wariantach smakowych: naturalny i z suszonymi pomidorami. 

Hummus z piersi indyka dostępny jest obecnie w opakowaniach 85-gramowych, dedykowanych do sprzedaży detalicznej. Od końca kwietnia można go kupić w sklepach sieci Żabka, w cenie jednostkowej 5,5 zł. Jak poinformował nas producent, w szerszej dystrybucji będzie dostępny już wkrótce.

Skład Hummusu z piersi indyka: mięso z piersi indyka 40%, woda, olej rzepakowy, białka mleka, skrobia kukurydziana, błonnik z babki płesznik, mąka kukurydziana, sól, mleko w proszku pełne, błonnik pszenny bezglutenowy, ocet, aromaty, przyprawa, ekstrakty przypraw. Produkt może zawierać: seler, soję, gorczycę.

Skład Hummusu z piersi indyka z suszonymi pomidorami: mięso z piersi indyka 36%, woda, olej rzepakowy, białka mleka , skrobia kukurydziana, błonnik z babki płesznik, pomidory suszone w proszku 5,7%, mąka kukurydziana, sól, mleko w proszku pełne, błonnik pszenny bezglutenowy, ocet, aromaty, przyprawa, ekstrakty przypraw. Produkt może zawierać: seler, soję, gorczycę.

Indykpol o pomyśle na hummus z piersi indyka

O to, skąd wziął się pomysł na opracowanie i wprowadzenie na rynek tego dość nietypowego jak na asortyment Indykpolu produktu zapytaliśmy Edytę Łuczyńską, dyrektor komercyjną Indykpol SA.

- Indykpol już wielokrotnie wprowadzał na rynek nietypowe, innowacyjne produkty. Hummus z piersi indyka powstał w odpowiedzi na zmieniające się potrzeby konsumentów, którzy szukają nowoczesnych produktów o dobrym składzie, do szybkiego samodzielnego przygotowania nie tylko w domu, ale i w pracy, umożliwiających zróżnicowanie codziennych przekąsek lub posiłków. To idealny produkt dla wszystkich, którzy chcieliby urozmaicenia swojej diety - dodaje.

Jak powstawał hummus z piersi indyka Indykpolu?

Edyta Łuczyńska wskazała, że wprowadzenie Hummusu z piersi indyka poprzedziły szeroko zakrojone badania fokusowe. 

- Podczas badań fokusowych sprawdzaliśmy sam koncept, ale też smak, opakowanie i nazwę produktu. Chcieliśmy poznać opinie zarówno młodych, jak i dojrzałych konsumentów. To właśnie uczestnicy badań testując nieoznakowane próbki wskazali, że wygląd, konsystencja i sposób użytkowania produktu sugerują, że mają do czynienia z kategorią, która już funkcjonuje na rynku i jest im znana jako hummus - dodała.

- Atutem badanej nowości były dla konsumentów smak oraz cechy takie jak tylko mięso z piersi indyka użyte do produkcji, brak dodatków takich jak substancje konserwujące, barwniki czy glutaminian monosodowy oraz że jest to produkt bezglutenowy, z wyjątkowo wysoką dla kategorii zawartością białka i niską kalorycznością, co także istotne w produktach przekąskowych. Zależało nam na wygodzie opakowania - uczestnicy badania wskazali możliwość ponownego zamknięcia i  praktyczną wielkość jako oczekiwania, które zostały zrealizowane.  Hummus z piersi indyka spotkał się z pozytywnym odbiorem respondentów i zdecydowana większość badanych deklarowała chęć jego zakupu. Uzyskane podczas badań informacje i wskazówki wpłynęły na ostateczny smak, skład produktu oraz wygląd opakowania. Staraliśmy się, by skład produktu był jak najprostszy, zapewniający jednak jego stabilność - dodaje Łuczyńska.

Hummus z indyka dla mięsożerców i nie tylko

Dyrektor komercyjna Indykpolu przyznaje, że Hummus z piersi indyka to produkt dla wszystkich jedzących mięso, także tych ograniczających jego spożycie, bez względu na płeć.

- Chociaż to kobiety częściej robią zakupy i to one są w głównej mierze odpowiedzialne za żywienie rodziny. Kobiety często komunikowały nam potrzebę uzupełniania diety w białko zarówno w przypadku dzieci czy uprawiających sport nastolatków oraz osób dbających o muskulaturę ciała jak i seniorów, dla których przygotowywanie zbilansowanych posiłków uwzględniających indywidualne ograniczenia też może być wyzwaniem. W przeprowadzonych przez nas badaniach respondenci – w różnym wieku i różnej płci - wspominali o kanapkowej nudzie, którą nasz produkt także ma szansę przełamać. Byli pozytywnie zaskoczeni smakiem, chociaż czasem faworytem był wariant klasyczny, a czasem pomidorowy – kwestia gustu - oraz podkreślali jego uniwersalność i szerokość zastosowania - dodaje.

Indykpol nie rezygnuje z mięsnego DNA

Czy pojawienie się na rynku Hummusów z piersi indyka to sygnał, że Indykpol planuje lub bada możliwość wejścia na rynek alternatyw dla mięsa, tzw. zamienników?

- W Indykpolu przyglądamy się trendom i staramy się na nie odpowiadać. W naszej strategii stawiamy na mięso indycze, mające unikalne właściwości w stosunku do innych mięs. To nasze DNA, z którego nie planujemy rezygnować. Wiemy, że dla naszych konsumentów ważna jest jakość i pochodzenie, dlatego za swoje produkty bierzemy pełną odpowiedzialność kontrolując proces ich powstawania od paszy, aż do półki sklepowej. W najbliższym czasie nie planujemy prac nad alternatywami czy zamiennikami mięsa. Skupiamy się na realizacji naszej strategii, na dbałości o dobrostan zwierząt oraz środowisko - podsumowuje Edyta Łuczyńska.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Adi 2022-05-19 21:39:59

    To pasztet po prostu

    Odpowiedz
  • Lukrecja 2022-05-20 16:29:09

    Mięsożercy mają wielki ból o to, że np wyroby wege są nazywane kiełbaskami, czy kotlecikami, to czemu coś co nie jest z ciecierzycy nazywa się hummus. To jest nazwa myląca i niewłaściwa.

    Odpowiedz
    • Zrównoważony dietetycznie 2022-05-20 18:53:50

      Tak samo myląca jak parowki z soi czy pulpety vege. Skoro dopuszczamy stosowanie nazw mięsnych do produktów roślinnych to chyba sprawiedliwe jest działanie podobne ale w przeciwnym kierunku?

      Odpowiedz
      • x 2022-05-20 21:52:08

        oczywiście, że nie. To nie zostało w żaden sposób przez nikogo "dopuszczone". Po prostu na tym świecie chodzą osoby, oprócz tego, że nie jedzą mięsa, to po prostu nie mogą najzwyczajniej w świecie jeść mięsa. Również i dla takich osób powstają zamienniki smaków oraz tekstury mięsa. Poza tym, weganie i wegetarianie nie odchodzą od mięsa BO TAK, tylko mają za tym swoje przekonania. Jednym z nich jest dobrostan zwierząt, który nie łączy się w żaden sposób z obrzydzeniem pulpetami i parówkami. Po prostu dobre serce. Dlatego firmy zawalczyły o takich konsumentów, wprowadzając na rynek zamienniki zgodne z ich przekonaniami. Nikt nie ma na celu mylić mięsożerców, bo zakładam że nie mają ujemnego poziomu inteligencji. Każdy sprawdza chociażby przód opakowania i potrafi przeczytać, że jest to produkt np. roślinny. Natomiast produkt Łuczyńskiej nie wpasowuje się w żadną niszę społeczną, ponieważ weganie czytają składy bardzo dokładnie, natomiast mięsożercy z reguły na widok napisu hummus mają odruch wymiotny i wolą sięgać po pasztetową (w końcu tym jest ten pseudo hummus - nie oszukujmy się). Można nazywać to sprawiedliwym, ale nie można tego nazywać proekologicznym, wpasowującym się w jakąkolwiek niszę społeczną, która by to coś kupiła.

  • Mike 2022-05-21 20:58:04

    Rewelacyjny. Dzieki Indykpol. Za odwage i za super produkt.

    Odpowiedz
  • dobra przyszłość 2022-05-22 14:37:54

    mięso jest szkodliwe dla zdrowia, ludzie odchodzą od mięsa

    Odpowiedz
  • dobra przyszłość 2022-05-22 14:39:58

    oszukańcza nazwa, powinna być kara z UOKiK

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!