Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

IERiGŻ: Ceny ryb rosną, ale wolniej niż innych grup żywności

  • Autor: IERiGŻ
  • Data: 13-06-2018, 11:28
W okresie styczeń-kwiecień 2018 r. ceny detaliczne ryb, owoców morza oraz ich przetworów były o 1,2 proc. Produkty rybne były w okresie styczeń-kwiecień 2018 r. grupą żywności o relatywnie niewielkiej dynamice wzrostu cen. Żywność i napoje bezalkoholowe podrożały bowiem przeciętnie w tym czasie o 4 proc., w tym mięso i przetwory o 3,7 proc., a nabiał i jaja o 8,7 proc. - informuje Krzysztof Hryszko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
IERiGŻ: Ceny ryb rosną, ale wolniej niż innych grup żywności
fot. shutterstock

Hryszko wskazuje, że w okresie styczeń-kwiecień 2018 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 86,1 tys. t i były o 14,5% większe niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Zwiększono przede wszystkim wyładunki śledzi (o 66,0% do 19,7 tys. t) oraz storni (o 15,1% do 8,2 tys. t). Połowy szprotów wzrosły o 3,5% do 54,5 tys. t, a dorszy zmniejszyły się o 14,9% do 2,0 tys. t. Bardzo dobre wyniki odnotowano
w połowach ryb liczonych w sztukach – troci i łososi. Połowy troci zwiększyły się w analizowanym okresie o 25,0% do 38,0 tys. szt., a łososi o 41,1% do 3,5 tys. szt.

W okresie styczeń-kwiecień 2018 r. łączna produkcja średnich i dużych przetwórni rybnych wyniosła 164,6 tys. t i była o 9,7% większa niż w analogicznym okresie 2017 r. Zwiększyła się przede wszystkim produkcja ryb mrożonych (o 55,1 do 15,6 tys. t), świeżych lub chłodzonych filetów (o 12,9% do 20,8 tys. t), marynat (o 11,1% do 29,9 tys. t) oraz konserw (o 8,1% do 24,8 tys. t). Produkcja ryb wędzonych obniżyła się o 1,3% do 24,1 tys. t, w tym wędzonych łososi wzrosła o 1,9% do 17,8 tys. t.

Znaczący spadek produkcji odnotowano natomiast w asortymencie mrożonych filetów z ryb morskich (o 13,1% do 10,7 tys. t) oraz ryb solonych (o 11,2% do 3,0 tys. t). Spośród produktów wysokoprzetworzonych (konserw, prezerw, marynat oraz innych przetworów) największy wzrost produkcji wystąpił w przypadku przetworzonych łososi (o 76,7% do 5,1 tys. t) oraz szprotów i sardynek (o 31,7% do 6,6 tys. t).

W I kwartale 2018 r., spośród podstawowych grup produktów (brak danych o wywozie burtowym uniemożliwia pełną analizę eksportu), zwiększono eksport przetworów i konserw z ryb (o 5,4% do 38,1 tys. t), przy podobnym jak rok wcześniej wywozie ryb wędzonych (14,3 tys. t) i 1,7% spadku sprzedaży filetów i mięsa z ryb (23,2 tys. t). Wartość eksportu tych trzech grup produktów wyniosła 2,05 mld zł i była o 6,1% wyższa niż przed rokiem.

Przetwory ze śledzi eksportowano średnio po 11,27 zł/ kg (spadek o 6,0%), wędzone łososie po 57,83 zł/kg (spadek o 10,6%), a mrożone filety z dorszy po 23,85 zł/kg (wzrost o 7,2%). Import ryb i owoców morza wyniósł w I kwartale 2018 r. 162,3 tys. t (liczony w masie produktów) o wartości 2,21 mld zł i był odpowiednio o 8,8% większy i o 3,0% niższy niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!