IERiGŻ: Ceny ryb rosną, ale wolniej niż innych grup żywności
- Autor: IERiGŻ
- Data: 13-06-2018, 11:28

Hryszko wskazuje, że w okresie styczeń-kwiecień 2018 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 86,1 tys. t i były o 14,5% większe niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Zwiększono przede wszystkim wyładunki śledzi (o 66,0% do 19,7 tys. t) oraz storni (o 15,1% do 8,2 tys. t). Połowy szprotów wzrosły o 3,5% do 54,5 tys. t, a dorszy zmniejszyły się o 14,9% do 2,0 tys. t. Bardzo dobre wyniki odnotowano
w połowach ryb liczonych w sztukach – troci i łososi. Połowy troci zwiększyły się w analizowanym okresie o 25,0% do 38,0 tys. szt., a łososi o 41,1% do 3,5 tys. szt.
W okresie styczeń-kwiecień 2018 r. łączna produkcja średnich i dużych przetwórni rybnych wyniosła 164,6 tys. t i była o 9,7% większa niż w analogicznym okresie 2017 r. Zwiększyła się przede wszystkim produkcja ryb mrożonych (o 55,1 do 15,6 tys. t), świeżych lub chłodzonych filetów (o 12,9% do 20,8 tys. t), marynat (o 11,1% do 29,9 tys. t) oraz konserw (o 8,1% do 24,8 tys. t). Produkcja ryb wędzonych obniżyła się o 1,3% do 24,1 tys. t, w tym wędzonych łososi wzrosła o 1,9% do 17,8 tys. t.
Znaczący spadek produkcji odnotowano natomiast w asortymencie mrożonych filetów z ryb morskich (o 13,1% do 10,7 tys. t) oraz ryb solonych (o 11,2% do 3,0 tys. t). Spośród produktów wysokoprzetworzonych (konserw, prezerw, marynat oraz innych przetworów) największy wzrost produkcji wystąpił w przypadku przetworzonych łososi (o 76,7% do 5,1 tys. t) oraz szprotów i sardynek (o 31,7% do 6,6 tys. t).
W I kwartale 2018 r., spośród podstawowych grup produktów (brak danych o wywozie burtowym uniemożliwia pełną analizę eksportu), zwiększono eksport przetworów i konserw z ryb (o 5,4% do 38,1 tys. t), przy podobnym jak rok wcześniej wywozie ryb wędzonych (14,3 tys. t) i 1,7% spadku sprzedaży filetów i mięsa z ryb (23,2 tys. t). Wartość eksportu tych trzech grup produktów wyniosła 2,05 mld zł i była o 6,1% wyższa niż przed rokiem.
Przetwory ze śledzi eksportowano średnio po 11,27 zł/ kg (spadek o 6,0%), wędzone łososie po 57,83 zł/kg (spadek o 10,6%), a mrożone filety z dorszy po 23,85 zł/kg (wzrost o 7,2%). Import ryb i owoców morza wyniósł w I kwartale 2018 r. 162,3 tys. t (liczony w masie produktów) o wartości 2,21 mld zł i był odpowiednio o 8,8% większy i o 3,0% niższy niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Alert RCB o zanieczyszczonej wodzie w Odrze
-
W różnych krajach Europy zakwity alg powodowały gwałtowne pomory ryb
-
Niemcy wskazują dwie przyczyny zatrucia Odry. "To nie musiała być rtęć"
-
Prof. Andrzej Kowalski: Konkurenci dla polskiej żywności pojawiają się nieustannie
-
PZW chce odszkodowań za katastrofę na Odrze. "Na pewno wyłowimy sprawcę"
-
W Polsce hamuje się rozwój dużych gospodarstw? "Tracimy dystans do czołówki UE"
-
Próbki z Odry bez pestycydów i toksyn. GIOŚ bada trzy hipotezy
-
W końcu dobre wieści znad Odry. "Są kaczki, łabędzie kormorany"
-
Nie tylko Odra. Niemcy odkryli setki martwych ryb w kolejnej rzece
-
Zatrucie Odry to problem także dla smażalni. "Ludzie nie chcą kupować ryb"
komentarze (0)