Partnerzy portalu partner portalu partner portalu
Mięso

IERiGŻ: Polacy będą jedli coraz więcej mięsa

Zgodnie z regułami rynku w 2008 roku spadnie konsumpcja wieprzowiny, wzrośnie spożycie drobiu i ustabilizuje się spożycie wołowiny - prognozuje dr. Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.


Autor: Katarzyna Walterska, portalspozywczy.pl
Data: 11-06-2008, 07:53

- Wzrost konsumpcji drobiu nie zrekompensuje jednak spadku spożycia wieprzowiny, ale tak jest od wielu lat ze względu na cykl produkcji trzody chlewnej. Niemniej jednak od 2000 roku mamy wyraźny wzrost spożycia mięsa. W 2000 statystyczny Polak zjadał 66 kg mięsa, podczas gdy w 2007 roku spożycie wyniosło 77 kg na osobę. Ten 11 proc. wzrost wynika także z rozwoju gastronomii w Polsce - podkreśliła.

Poza tym - jak dodała - wzrost spożycia mięsa jest związany ze wzrostem zamożności konsumentów. Zdaniem dr. Krystyny Świetlik taka tendencja będzie się utrzymywała ale będzie też związana z cyklicznymi wahaniami na rynku trzody chlewnej. Obecnie ceny wieprzowiny rosną ponieważ od kilku miesięcy mamy do czynienia z tzw. świńskim dołkiem.

Nadaj jednak spożycie mięsa w Polsce jest nieznacznie niższe niż średnia w UE-15 ale też wyższe niż w krajach, które wstąpiły do Wspólnoty później. Francuzi, czy Hiszpanie zjadają rocznie ponad 100 kg mięsa.

W 2006 roku statystyczny Polska zjadł 74,3 kg mięsa, czyli w ciągu roku spożycie wzrosło o 5 proc. Nadal dominującym gatunkiem mięsa jest w Polsce wieprzowina. W 2007 roku średnie spożycie wynosiło 43,5 kg w porównaniu z 2006 rokiem wzrosło o 2,1 kg.

Dr. Krystyna Świetlik zwróciła uwagę, że Polscy zjadają bardzo mało wołowiny. Średnio na jednego mieszkańca tylko 4 kg i w porównaniu z 2006 rokiem był o spadek o 0,4 kg.

Natomiast od lat 90-tych rośnie konsumpcja drobiu. W 2007 roku spożycie drobiu wyniosło 24 kg na osobę i było nieznacznie, bo o 0,3 kg większe niż w 2006 roku, ale o 14 kg większe niż w latach 90-tych. - Powodem niewielkiego zainteresowania konsumentów mięsem wołowym jest jego bardzo wysoka cena w porównaniu np. do drobiu. Poza tym w Polsce nie ma produkcji wołowiny kulinarnej, czyli rolnicy nie hodują krów ras mięsnych. Rolnicy nastawieni są głównie produkcję mleka. Wołowina jest gorszej jakości. Pełni ona rolę mięsa przerobowego, czyli jest dodawana do produkcji wędlin, kiełbas. Wołowina lepszej jakości wysyłana jest na eksport - oceniła.

więcej informacji:

Krystyna Świetlik RSS ALERT    /    IERiGŻ RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    mięso drobiowe RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    wołowina RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.190.82
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!