• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

IJHARS: Mniej wędlin z nieprawidłowościami w znakowaniu

Wyniki kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych dowodzą, że rozpiętość deklarowanych parametrów przy produkcji wędlin, oferowanych do sprzedaży pod tą samą nazwą handlową, jest bardzo szeroka. Powoduje to, że konsumenci nabywający wędliny w różnych rejonach Polski nie mogą oczekiwać produktu o tej samej jakości, mimo, że jest to produkt o tej samej nazwie handlowej.
  • Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych / Portalspozywczy.pl
  • Data: 07-02-2009, 21:49
IJHARS: Mniej wędlin z nieprawidłowościami w znakowaniu

Porównując wyniki kontroli, przeprowadzonych w latach 2005-2008, należy zauważyć, że w III kwartale 2008 roku zmniejszyła się ilość przetworów z mięsa czerwonego z nieprawidłowościami w zakresie znakowania. Jest to najmniejszy procentowo udział partii wędlin nieprawidłowo oznakowanych od 2005 roku. Ilość niezgodności w zakresie deklarowanych przez producentów parametrów fizykochemicznych od początku 2008 roku wzrosła. Stwierdzone nieprawidłowości w ocenie organoleptycznej od 2005 roku utrzymują się na podobnym poziomie.

Biorąc pod uwagę nieprawidłowości stwierdzane w trakcie przeprowadzanych kontroli, w trosce o interesy konsumenta, uzasadnionym jest dalsze monitorowanie przez Inspekcję JHARS sytuacji na rynku przetwórstwa mięsnego, poprzez systematyczne przeprowadzanie kontroli, ze szczególnym naciskiem na aspekt znakowania oraz na deklarowane przez producentów parametry fizykochemiczne.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Kontrola miała sprawdzić jakość handlową wędlin z mięsa czerwonego oraz konserw sterylizowanych, produkowanych w zakładach przetwórstwa mięsnego, znajdujących się w ewidencji WIJHARS na terenie całego kraju. W trakcie kontroli sprawdzono jakość handlową kiełbas, ze szczególnym uwzględnieniem kiełbas suchych i podsuszanych, na zgodność z deklaracją producenta, z uwagi na brak obligatoryjnych przepisów regulujących jakość przetworów mięsnych. Oprócz tego, kontrolą objęto konserwy sterylizowane z mięsa czerwonego oraz wędliny innego asortymentu.

W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami w zakresie jakości handlowej przetworów z mięsa czerwonego, wojewódzkie inspektoraty JHARS: ukarały właścicieli zakładów przetwórstwa mięsnego 52 mandatami karnymi, na łączną kwotę 11750 złotych.

Podsumowując wyniki przeprowadzonej kontroli należy zwrócić uwagę, że najwięcej nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej wędlin dotyczyło oznakowania wyrobów gotowych gdzie 36 proc. skontrolowanych partii wędlin w opakowaniach jednostkowych oraz 16 proc. partii konserw było nieprawidłowo oznakowanych. W sytuacji braku uregulowań prawnych, w zakresie parametrów fizykochemicznych oraz właściwości organoleptycznych wędlin, prawidłowe znakowanie jest dla konsumenta podstawową gwarancją otrzymania wszelkich informacji, charakteryzujących produkt i umożliwiających podjęcie świadomej decyzji o zakupie.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!