IKEA zmienia politykę dotyczącą dobrostanu kurczaków
IKEA ogłosiła zaktualizowaną politykę dotyczącą dobrostanu kurczaków, które kupuje na potrzeby swoich restauracji i sklepów spożywczych.

IKEA ogłosiła podniesienie standardów dotyczących dobrostanu kurczaków hodowanych na mięso. Od tej pory dostawcy firmy na całym świecie będą musieli spełniać wymogi określone w międzynarodowym porozumieniu European Chicken Commitment (ECC). Zakłada ono m.in. zmniejszenie dopuszczalnego zagęszczenia na fermach oraz rezygnację z tzw. ras szybkorosnących.
W 2012 r. IKEA otrzymała nagrodę “Good Chicken” od organizacji Compassion in World Farming, jednak ze względu na niespełnienie kilku kluczowych kryteriów, takich jak rezygnacja z tzw. ras szybkorosnących, została ona wycofana. Firma przez kilka lat prowadziła rozmowy z organizacjami pozarządowymi, w tym koalicją Open Wing Alliance, których efektem jest zaktualizowana polityka.
Przypomnijmy, że na początku 2018 r. IKEA ogłosiła, że wycofuje się z programu 'Good Chicken Award' realizowanego przez organizację Compassion in World Farming’s (CIWF). Sieć przyznała, że część sklepów "nie sprostała wszystkim wyzwaniom programu". W programie nie uczestniczyły placówki IKEA znajdujące się w Polsce. (czytaj więcej)


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.