Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Ile mięsa jest w parówkach?

Co jest w parówkach? Mięsa najwyżej 81 proc., reszta to woda, sól i glutaminian sodu - pisze Wyborcza.biz.

Serwis sprawdził skład czterech rodzajów parówek. Wśród nich najwięcej mięsa miały Krakuski - 81 proc. Jednak do ich kupna nie zachęca cena 25,96 zł za kilogram.

W parówkach premium „Parówki ze starej wędzarni", po 35,99 zł za kg, mięsa wieprzowego było 76 proc., a mięsa wołowego - 4 proc. Niska zawartość mięsa - jedynie 71 proc. - wyróżnia Berlinkę, po niemal 15,96 zł za kilogram. W parówkach z cielęciną Zimbo, po 23,30 zł za kg, można znaleźć 77 proc. mięsa, a cielęciny jest 3 proc.

Co jest jeszcze w parówkach? Niemięsne dodatki: woda, sól, skrobia, tłuszcz, skórki wieprzowe, glutaminian sodu oraz oczywiście dodatki E - informuje Wyborcza.biz. Ceny parówek podano za warszawskim sklepem Piotr i Paweł.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

parówki RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT

KOMENTARZE (14)

  • Konsument_lodz 2011-08-23 16:12:37
    Polecam \" Parówki z szynki\" jedyne na rynku, które maja 93% miesa, oczywiscie z SOKOŁOWA...Smacznego
  • Jan 2011-08-23 18:51:14
    O ile MOM to mięso to fakt może być ok 70% . Należy dodać ze 1 kg MOMu kosztuje od 1,2 do 2,5 zł parówki po 3 zł /kg SZOK
  • kiełbasa 2011-08-23 20:33:50
    w parówkach miesa jest zarro .....
  • bigos 2011-08-23 21:37:18
    Parówki z \"z szynki\" z Sokołowa mają tylko w deklaracji 93% mięsa. Nie nadają się do jedzenia. Przynajmniej mogliby farsz dobrze doprawić. Generalnie konsument tak do końca nie doszukuje się ile tam mięsa. Parówki mają być smaczne i nie powiększać się dwukrotnie w czasie podgrzewania. Ta próba niestety dyskwalifikuje większość z obecnych na rynku. Fachowcy wiedzą o co chodzi.
  • technolog 2011-08-23 22:25:38
    Mieliśmy masarnie małe wiejskie produkujące naturalne wędliny.Naturalne to produkowane z różnych rodzai mięsa w zależności od rodzaju kiełbas .Produkowane szynki ,ogonówki,schab pieczony czy polędwicę wędzoną ,różne mielonki pieczone i były to wędliny czysto mięsne.Ale nasze społeczeństwo gderało ,wybrzydzało poszukiwano wędlin soczystych.No i wedle życzenia MACIE CO CHCIELIŚCIE ,szynki soczyste z podwójną i więcej ilością wody do tego fosforany ,ulepszacze stabilizatory i trochę substancji smakowych.Dawniej skóry wiepszowe zjadały psy lub przetwarzane były na pasze dla zwierząt,podobnie kości.Teraz skóry mielone kupuje i stosuje do wyrobu kiełbas podobnie kości miele się i dodaje np.do tych popularnych parówek .Nie powinniście drodzy konsumenci wybrzydzać ,TO BYŁO WASZE ŻYCZENIE-S M A C Z N E G O !!!!!!!!!!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.147.211
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!