Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu

Irlandzki minister rolnictwa: Końskie mięso pochodziło z Polski!

  • Autor: PAP
  • Data: 05-02-2013, 22:24
Irlandzki minister rolnictwa Simon Coveney oświadczył we wtorek, że konina wykryta w dwóch zakładach przetwórstwa mięsnego w Irlandii i w chłodni w Irlandii Płn. pochodziła z Polski - od jednego i tego samego dostawcy.
Irlandzki minister rolnictwa: Końskie mięso pochodziło z Polski!
Irlandzki minister rolnictwa Simon Coveney, foto. wikipedia.org

"Jestem przekonany, że konina (...) pochodziła z Polski" - zaznaczył irlandzki minister w programie RTE "Prime Time".

Coveney powiedział telewizji RTE, że dochodzenie prowadzone przez policję i inspektorów jego resortu obejmuje łańcuch dostaw i koncentruje się na ustaleniu "kto i co wiedział o zawartości +skażonych+ partii mięsa, kto zmieszał wołowinę z koniną i gdzie to się stało".

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Minister oświadczył, że w trakcie dochodzenia odkryto faktury dowodzące, iż ciężarówki wyjechały z Polski z dostawą towaru, który ostatecznie okazał się koniną. Uboju koniny nie praktykuje się ani w Irlandii, ani w Wielkiej Brytanii.

Coveney zaprosił polskich inspektorów weterynaryjnych do Irlandii, by na miejscu zapoznali się z materiałem dowodowym. Tymczasem największa irlandzka partia opozycyjna Fianna Fail zaapelowała o przeprowadzenie niezależnego dochodzenia.

Główny Lekarz Weterynarii Janusz Związek w rozmowie z PAP powiedział we wtorek, że minister rolnictwa Irlandii, stwierdzając, iż w mięsie znajdowała się polska konina - "wydał de facto wyrok". "Jeżeli badano wtedy hamburgery, czyli nie badano surowca, tylko produkt gotowy, to konia z rzędem temu, kto może podać tak precyzyjną informację" - dodał.

Związek powiedział także, że cieszy się z zaproszenia polskich inspektorów do Irlandii. "Bardzo mnie to cieszy, wcześniej nie było tego stwierdzenia. Pojawiały się dziwne opory (...)" - podkreślił.

"Kontaktowałem się z (polskim - PAP) zakładem, który próbuje od ponad tygodnia skontaktować się ze stroną irlandzką, uzyskać próbki, aby zbadać je też w Polsce. Zaproponowałem, że wyślę przedstawiciela z polskiej inspekcji weterynaryjnej, który będzie się przyglądał czynnościom wykonywanym przez stronę irlandzką, by mógł sprawdzić bloki zamrożonego mięsa, sprawdzić opakowanie czy etykiety" - wyjaśnił.

Związek dodał, że ceni wyniki irlandzkich badań laboratoryjnych, ale jednocześnie widzi, iż "strona polska jest coraz bardziej atakowana".

Poinformował również, że jest sprawdzany pośrednik, który miał występować w obrocie tym mięsem między polskim zakładem a irlandzkim odbiorcą.

We wtorek media podały, że koninę wykryto w chłodniach zakładów mięsnych Freeza Meats w Newry w hrabstwie Down w Irlandii Północnej. Testy wykazały, że dwie z 12 próbek mięsa zawierają ok. 80 proc. koniny.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • wujek 2013-02-06 13:55:17

    a co się stało z 20 tysiącami koni, które 2 lata temu wałęsały się po Irlandii.

    Odpowiedz
  • krzychu 2013-02-07 13:35:21

    Czy ktoś z branży może wytłumaczyć mi stwierdzenie,,skażone partie mięsa"? Rozumiem iż mięso poddane badaniom nie odpowiadało deklarowanym parametrom!Od jakiegoś czasu czytam iż" skażone partie mięsa " zostały zabezpieczone na rynku irlandzkim!!Fakt pozostaje faktem -jeżeli ktoś coś deklaruje -to powinien za to odpowiadać -ale" skażone"-to lekka przesada! Spożywam właśnie wyrób z dodatkiem koniny i w zamiarze mam dobrze się czuć zarówno dziś - jak i w dniu jutrzejszym!!!

    Odpowiedz
  • Branżowiec 2013-02-07 13:57:03

    Dlaczego "Skażone mięso" - jeśli ubój był nielegalny a prawdopodobnie był to konie nie były badane trychinoskop-owo w kierunku włośni, uważam że to określenie nie jest przesadą!

    Odpowiedz
  • Trade 2013-02-07 16:05:15

    Coz moge powiedziec.... Irlandczycy chcieli to w super niskiej cenie, dobra byly bez badan mikrobiologicznych co bylo wiadome od poczatku. Zaryzykowali wiec maja. Lecz teraz cala wina po Polskiej stronie. NA SWIECIE NIE MA NIC ZA DARMO.

    Odpowiedz
  • zofia 2013-02-08 19:49:22

    nie rozumiem problemu przynajmniej było to mięso a nie chemia i tłuszcz co nas zabija , dlaczego nie ma badania czy mięso nie jest naszpikowane hormonami , sterydami i antybiotykami jeśli nie to jest zdrowe i zdatne do spożycia korporacje chcą wyeliminować zdrową polską żywność i pozbyć si e konkurencji nie dajmy się otumanić ,że chodzi o dobro konsumenta chodzi tylko o pieniądze i pozbycie się konkurencji

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!