Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

IŻiŻ: Zbyt duża zawartość tłuszczów w diecie hamuje długowieczność Polaków

- Nie wińmy genetyki. To my i podejmowane przez nas działania decydują o naszym zdrowiu, a w konsekwencji długości życia - mówił podczas I Narodowego Kongresu Żywieniowego w Warszawie prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.

IŻiŻ: Zbyt duża zawartość tłuszczów w diecie hamuje długowieczność Polaków
Mimo że średnia długość życia Polaków rośnie systematycznie od początku lat 90., to do światowej czołówki dużo nam jeszcze brakuje. fot. shutterstock

Autor: Adam Tubilewicz, www.portalspozywczy.pl
Data: 20-01-2016, 14:53

Jak wskazywał Mirosław Jarosz, mimo że przeciętna długość życia w Polsce rośnie systematycznie od 1992 roku, to wciąż bliżej nam pod tym względem do takich krajów jak Rumunia niż do lidera długowieczności, Japonii. - Szybki wzrost, który obserwujemy od lat 90. XX wieku był związany z pozytywnymi zmianami w żywieniu Polaków, zwłaszcza ze wzrostem spożycia warzyw i owoców oraz tłuszczów roślinnych, zmniejszeniem spożycia mięsa czerwonego, tłuszczów zwierzęcych i soli, a także zwiększoną zawartością w diecie witamin C, beta karotenu, E i D - mówił dyrektor IŻIŻ. Jego zdaniem na wydłużenie przeciętnego trwania życia Polaków miało też wpływ zmniejszenie zjawiska palenia papierosów. Z kolei obserwowane równocześnie niekorzystne tendencje w spożyciu alkoholu, nie zniwelowały działania innych korzystnych czynników.

Podczas swojego wystąpienia Jarosz zauważył, że na zwiększenie długości życia Polaków wpływ miały korzystne zmiany w strukturze spożycia tłuszczów. Chodzi tu przede wszystkim o wzrost spożycia tłuszczów roślinnych połączony z jednoczesnym spadkiem spożycia tłuszczów zwierzęcych. Korzystny wpływ miało również zwiększenie w diecie udziału kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, a także poprawa proporcji ich spożycia w stosunku do nasyconych. Wśród czynników hamujących dynamikę wzrostu długości życia Jarosz wymienił m.in. zbyt wolne zmiany w nawykach żywieniowych oraz małą aktywność fizyczną Polaków

Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia wskazał, że na zmniejszenie zachorowalności na raka żołądka wpływa większe spożycie owoców, warzyw, mniejsze spożycie soli, a także zmiana struktury spożycia tłuszczów - Taka dieta jest bardziej skuteczna niż jakikolwiek pakiet onkologiczny i ogranicza ryzyko wystąpienia każdego rodzaju nowotworu - dodał Jarosz. - Nie ma tutaj maksymalnej dawki, Każda dodatkowa porcja warzyw i owoców zwiększa nasze szanse na uniknięcie groźnych chorób. Na niekorzyść należy na za to ocenić fakt, że, zamiast rosnąć, od kilkunastu lat maleje w Polsce spożycie ryb, a od kilku lat także warzyw i owoców.

Zdaniem Jarosza olbrzymim wyzwaniem jest obecnie walka z otyłością, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży. W województwie mazowieckim w 2014 roku problem ten dotyczył aż 32 proc. populacji w wieku 10-15 lat. To najgorszy wynik w Polsce. Dyrektor IŻIŻ wskazał na silną korelację wzrostu otyłości ze spożyciem tłuszczów ogółem. - Wbrew obiegowej opinii skala problemu wcale się nie zmniejsza. Wręcz przeciwnie, jest coraz gorzej, a lansowany przez niektórych pogląd o "zdrowej" otyłości jest nieprawdą - przekonywał gospodarz kongresu. Przyczynę takiego stanu rzeczy upatrywał on we wzrastających wielkościach spożycia tłuszczów i ich udziału procentowego w diecie. Zjawisko to prawdopodobnie jest przyczyną zmniejszenia dynamiki wzrostu przeciętnej długości życia Polaków.

I Narodowy Kongres Żywienia w Warszawie zorganizowano 20 stycznia w Pałacu Kultury i Nauki.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

IŻŻ RSS ALERT    /    Instytut Żywności i Żywienia RSS ALERT    /    Mirosław Jarosz RSS ALERT    /    zdrowa żywność RSS ALERT    /    długość życia RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • Mix 2016-01-21 10:42:54
    Ten Pan to skończony nieuk i nigdy nie powinien być na tak poważnym stanowisku.
  • modus 2016-01-25 11:58:14
    A pan jest skończonym kretynem ten Pan ma więcej rozumu jak ci co jedzą faszerowane mięso nie jedzenie mięsa jest dużo zdrowsze ktos kto pod tym artykułem pisze głupoty niech się rypnie w pusty łeb

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.235.85.115
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!