Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Jaja na Wielkanoc - nie tylko od kury

Jajko od kury to niejedyny wybór na wielkanocny stół. W sklepach można kupić jajka przepiórcze, a gdzieniegdzie też jaja strusie. Waga jaj waha się od 12 gram do 2 kg, a ceny od 20 groszy do 90 zł za sztukę.

Jaja na Wielkanoc - nie tylko od kury
fot. publicdomainpictures.net

Autor: PAP
Data: 03-04-2010, 09:19

Jaja różnią się nie tylko masą i ceną, ale i sposobem przygotowania. Aby dobrać się np. do strusiego potrzebny jest... młotek.

Z jaj kurzych najdroższe są jajka od kury zielononóżki i te z hodowli ekologicznych. Takie też najchętniej wybieramy na wielkanocny stół - duże, w białej skorupce, najlepiej od kury karmionej naturalnymi paszami, bez dodatków GMO.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Jaja kurze można dostać w każdym sklepie. Kosztują od 60 gr. do 1,2 zł za sztukę. W supermarketach, w ramach promocji, można je dostać taniej. Sprzedawane są w różnych rozmiarach (S - małe, M - średnie, L - duże i XL - bardzo duże).

Większość z nich ma na skorupce stempel, tzw. kod weterynaryjny, którego pierwsza cyfra oznacza sposób chowu kur. 0 oznacza chów ekologiczny, te z 1 pochodzą z tzw. wolnego wybiegu, 2 - to chów ściółkowy, a 3 - klatkowy. Dodatkową informację na opakowaniach jaj jest klasa jakości. A - oznacza najwyższą klasę, B - to jaja drugiej klasy, np. z zabrudzoną skorupką.

Stemplem oznaczać swoich jaj nie muszą hodowcy mający do 50 kur. Jednak mogą oni sprzedawać jaja tylko na targowiskach na terenie swojego i sąsiednich powiatów.

Strusie jaja oferuje niewiele sieci handlowych, można je jednak kupić w niektórych delikatesach lub zamówić bezpośrednio u hodowcy. W jednym ze stołecznych sklepów jaja te kosztują 90 zł za sztukę. Poza Warszawą można je kupić taniej - od 40 zł.

Jedno strusie jajo to równowartość przynajmniej 10 jajek kurzych. Zdarzają się jednak jaja strusie odpowiadające aż 30 jajom kurzym. Z takiego jaja zwykle robi się jajecznicę. Należy pamiętać, że jego gotowanie trwa znacznie dłużej niż kurzego. "Na twardo" zajmuje to od 45 minut do godziny - w zależności od wagi jaja. "Pierwsze jajko gotowałam zgodnie z rozpowszechnionym przepisem - 2 godziny - ale to za długo, białko robi się sine" - powiedziała PAP Agnieszka Sarzyńska, która prowadzi fermę strusi pod Zamościem.

Hodowcy polecają wykonanie ze strusiego jaja wydmuszki. Na jednym czubku jajka wybija się dziurkę młotkiem, wtedy zawartość wypływa, można użyć słomki, wdmuchując powietrze do środka - wtedy dzieje się to szybciej - tłumaczą specjaliści. Np. do jaj strusich z fermy Rafała Dąbkowskiego z Kniewa, koło Trójmiasta, dołączana jest instrukcja, jak wydostać ze skorupki białko i żółtko.

więcej informacji:

jaja RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.227.208.0
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!