Jaja z dioksynami w Niemczech
- Autor: FAMMU/FAPA
- Data: 13-04-2012, 12:40
Niemieckie ministerstwo rolnictwa poinformowało, że podczas rutynowej kontroli na fermie ekologicznej położonej w Nadrenii Północnej-Westfalii wykryto wysoki poziom dioksyn w jajach - od 3 do 6 razy przekraczający dozwolony pułap - donosi FAMMU/FAPA na podst. World Poultry.
Lokalne władze twierdzą jednak, że nie ma zagrożenia dla zdrowia publicznego. Gospodarstwo produkcyjne zostało zamknięte i wstrzymano sprzedaż.
Jaja pochodzące z tego gospodarstwa trafiły do sklepów przed dn. 7 marca br., kilka partii jaj wycofano już z rynku. Dzienna produkcja zamkniętego gospodarstwa wynosiła ok. 23 tys. szt. jaj.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Obecnie prowadzone jest intensywne dochodzenie dotyczące źródeł skażenia. Badania wykazały, że pasze dla kur na fermie nie były zanieczyszczone dioksynami.
Powiązane tematy:
-
Globalne firmy odchodzą od jaj klatkowych. Jak to wygląda w Polsce?
-
Producenci jaj zrezygnowali z opakowań z Rosji. Zrodziło to nowe problemy
-
Producenci jaj protestują. Obwiniają sieci handlowe o kryzys w branży
-
Cena - od pola do półki. Dlaczego drożeją jajka? (podcast)
-
Producenci jaj: w I kw. br. jaja podrożały w hurcie o 62,5 proc.
-
Jajo to najdoskonalszy wytwór natury
-
Produkujemy coraz więcej jaj, ale jemy ich coraz mniej. Co jest tego przyczyną?
-
Nowy rynek dla polskich jaj już otwarty. Pierwszy transport ruszy już w kwietniu
-
Na Ukrainie zabraknie jaj? Straty firm idą w miliony
-
Fermy Woźniak: Niedobór jaj na rynku generuje wysokie ceny
- Co będzie gdy mleczarniom zabraknie energii?
- Kombinat Konopny: Robimy produkty zupełnie neutralne światopoglądowo
subskrybuj portalspozywczy.pl
komentarze (0)