• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Jak hoduje się polskie warchlaki?

Hodowla w cyklu zamkniętym oraz produkcja polskiego warchlaka cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Dlaczego produkować warchlaka i czy jest na niego zbyt?
  • Autor: informacja prasowa
  • Data: 24-05-2021, 13:29
Jak hoduje się polskie warchlaki?
Marek Rymszewicz, właściciel fermy liczącej 500 loch. fot. mat. pras.
  • Hodowle polskich warchlaków to trudna sztuka, ale i mniejsze koszty.
  • Polscy hodowcy nie odstają w niczym od duńskich, którzy są europejskim potentatem w branży.
  • Zwierzęta z polskich ferm mogą szybciej się zaaklimatyzować w polskiej tuczarni.

Stado podstawowe loch w Polsce liczyło w grudniu 2020 r. 815 tys. sztuk, czyli o 58,2 tys. sztuk więcej niż rok wcześniej i 20,1 tys. sztuk więcej niż w czerwcu 2020 r. Wciąż jest to jednak niewiele. W 2005 r. liczba stada podstawowego loch kształtowała się na poziomie 1,8 mln. sztuk.
 
- Ta sytuacja związana jest m.in. tym, że hodowla stada podstawowego nie jest rzeczą łatwą. Wymaga dużej wiedzy z zakresu żywienia, profilaktyki, ale przede wszystkim kompleksowego zarządzania. Niezbędna jest także cierpliwość i determinacja - mówi Wojciech Szulgo, kierownik regionalny ds. trzody chlewnej De Heus. 

Polski warchlak - odpowiedź na import z Danii

Marek Rymszewicz, hodowca 500 loch z Trygortu (woj. warmińsko-mazurskie) postawił na lochy i produkcję polskiego warchlaka.
 
- Dlaczego? Ponieważ obserwując, to co dzieje się na rynku, czyli powszechny zakup importowanych z Danii warchlaków, stwierdziłem, że to odpowiedni kierunek. Świnie, które tuczymy powinny się rodzić u nas, w Polsce. To zmniejsza wydatki, ponieważ znacznie ogranicza koszty transportu i eliminuje drogich pośredników. W ten sposób cały zysk zostaje w naszym kraju - mówi Marek Rymszewicz.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

- Problemu ze sprzedażą nie ma. Mamy kilku stałych, lokalnych odbiorców, zamówienia na 2 miesiące do przodu. Mam też zapisy np. na wrzesień. Polskie warchlaki nie pokonują dużych odległości, w przeciwieństwie do duńskich, co przekłada się na lepszą zdrowotność, a więc i wyniki – uzupełnia hodowca.

Jak wyhodować jakościowego warchlaka?

Wyhodowanie warchlaka wysokiej jakości nie jest rzeczą łatwą, jednak w Polsce możemy takie wyprodukować, które będą osiągać bardzo dobre wyniki produkcyjne przy niższym koszcie zakupu.
 
- Polscy hodowcy nie odstają niczym od hodowców produkujących prosięta za granicą np. w Danii – materiał genetyczny, tak jak w przypadku zwierząt pana Marka pochodzi z wyspecjalizowanych ferm duńskich. Ogromną zaletą takiej sytuacji jest krótsza droga warchlaków na fermę czy możliwość skontaktowania się z lekarzem prowadzącym stado w razie niepokojących objawów na tuczarni – mówi Adam Tomczak, specjalista ds. trzody chlewnej De Heus.

- Zdecydowanie. Zwierzęta z polskich ferm mogą szybciej się zaaklimatyzować w polskiej tuczarni, dzięki czemu zachowują lepszą zdrowotność i wyniki produkcyjne mogą być dużo lepsze niż u zwierząt, które przyjechały z Danii – potwierdza hodowca, Marek Rymszewicz.

Jak hoduje się polskie warchlaki?
 

- Mamy 21 grup, po 24 lochy w każdej, a cykl jest tygodniowy – dodaje.

Ile prosiąt jest odsadzanych? Jak wygląda kwestia odchowania prosiąt?
 
- Korzystamy z duńskiej genetyki, więc mioty są duże. Dlatego musimy mocno się starać, by efektywnie odchować możliwie jak najwięcej prosiąt. W odchowie nadliczbowych prosiąt korzystamy z mamek oraz baby roomów. Przy maciorze zostaje tyle prosiąt, ile jest sutków. Reszta prosiąt odchowywana jest w baby roomach. Planujemy ich rozbudowę, ponieważ obecnie mamy miejsce jedynie na odchów dodatkowo 40 prosiąt z tygodnia. Baby room, wyposażony w linię rozprowadzającą mleko, pozwala na osiągnięcie wyższej wagi odsadzeniowej oraz większą odchowalność, no i szybką obsługę zwierząt. Średnio żywo urodzonych w miocie jest 19 prosiąt, odsadzanych jest 16 - mówi Marek Rymszewicz

Hodowla loch niesie ze sobą wiele wyzwań, wśród których wymienić można m.in. poprawę wskaźników odsadzenia, uzyskanie większej wagi odsadzeniowej oraz większego współczynnika przeżywalności prosiąt. Ważnym aspektem jest też zbieranie danych produkcyjnych (np. wskaźnik prośności lochy, liczba martwo i żywo urodzonych prosiąt, liczba odsadzonych prosiąt na lochę na rok, skuteczność krycia), które warto gromadzić, by móc je analizować, mieć kontrolę nad kondycją stada i wdrażać właściwe działania. Kluczowa jest także kontrola krytycznych punktów odchowu prosiąt, do których należą osiągnięcie odpowiedniej wagi, dostęp do właściwej jakości i ilości mleka czy też pobranie odpowiedniej ilości siary.
 
- Praca z lochami często stanowi długą i krętą drogę, na której spotyka się wiele trudności. Jednakże, dzięki współpracy np. z doradcami żywieniowymi i lekarzami weterynarii ta droga jest łatwiejsza, a sukcesy hodowlane dają wiele satysfakcji – stwierdza Marek Rymszewicz.

Hodowla w cyklu otwartym czy zamkniętym?

 
- Zachęcamy do hodowli w cyklu zamkniętym, dzięki temu hodowca będzie niezależny od importowanego warchlaka. Dobrze zarządzany cykl zamknięty gwarantuje zdrowotność stada, wyższą opłacalność, a przede wszystkim stabilność produkcji rolniczej, co w dzisiejszych czasach stanowi wyzwanie – mówi Wojciech Szulgo.

Jak przejść na cykl zamknięty?
 
-  Drogi są dwie. Przebudowa bądź rozbudowa istniejących budynków na pomieszczenia dla loch. A druga bardziej odważna decyzja to pobudowanie nowej fermy od podstaw – dodaje Adam Tomczak.

Dodatkowo w przyszłym roku wchodzą w życie przepisy ograniczające stosowanie antybiotyków i tlenku cynku w hodowli.
 
- Przed nami wiele wyzwań, ale na nowe przepisy jesteśmy przygotowani. Sporadycznie stosujemy tlenek cynku i antybiotyki, ponieważ nieustannie dbamy o profilaktykę i dobrostan naszych zwierząt. Mamy, opracowany wspólnie z doradcą żywieniowym, wieloletni plan działania, nie działamy doraźnie – mówi Marek Rymszewicz.

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Jagna 2021-05-24 17:00:45

    To są nieludzkie warunki. Dlaczego coś tak obrzydliwego promujecie? Sami niech się zamkną w takich klatkach. Nie wytrzymaliby godziny :(((((((((((((

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!