Jak zmienia się technologia oświetlania hal przemysłu mięsnego?
- Autor: informacja prasowa
- Data: 14-12-2018, 12:28

W związku z powiązaniem produkcji mięsa z przepisami dotyczącymi poruszających opinię publiczną kwestii – jak zwalczanie chorób zakaźnych zwierząt czy ubój rytualny – podstawa prawna bywa dość często modyfikowana. I bez zmian w przepisach środowisko pracy w tej gałęzi przemysłu jest jednak wymagające – zarówno dla ludzi, jak i funkcjonującego w zakładach sprzętu. Jakie przepisy względem oświetlenia w firmach mięsnych, ich halach fabrycznych i magazynach obecnie obowiązują i jakimi środkami najlepiej je spełniać?
Istnieje szereg wytycznych mających znaczenie ze względu na bezpieczeństwo, wymagania sanitarne, środowiskowe i oświetleniowe charakterystyczne dla przemysłu spożywczego – w tym także i branży mięsnej. System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point System – HACCP), mający na celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i wyeliminowanie zagrożeń w przebiegu jej produkcji i obrotu nią, zaleca producentom oświetlenia, by oprawy wykonane były z szczególnie wytrzymałych, odpornych na uderzenia i rozbicie komponentów. Jest to konieczne, by wykluczyć sytuację, w której elementy lamp mogłyby zanieczyścić proces wytwarzania żywności.
– By uniknąć ryzyka, że do artykułów spożywczych przedostaną się niepożądane substancje, oprawy zgodne z HACCP wykonane są z ogniotrwałych, nietoksycznych, nieodpryskujących, niereaktywnych i nierdzewnych materiałów. W obudowach nie występują na przykład żadne szklane elementy – mówi Maciej Gronert, projektant oświetlenia Trilux Polska.
– Jeśli w danym zastosowaniu używa się wysokociśnieniowych myjek i agresywnych środków czyszczących, zaleca się wykorzystanie opraw w klasie szczelności IP66, zapobiegających kondensacji pary wodnej w układzie optycznym nawet przy oddziaływaniu strugą wody 100 l/min – tłumaczy ekspert.
Wątkiem mającym szczególnie duże znaczenie w kontekście ochrony żywności jest także maksymalne wydłużenie okresów między serwisowaniami. Mając na uwadze fakt, że działania związane z przeglądem lub wymianą opraw mogą ingerować we wrażliwe procesy produkcyjne, wymuszając przestoje, zalecane są produkty o jak największej żywotności.
więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Polskich ubojni będzie coraz mniej? "Rachunek ekonomiczny jest bezwzględny"
-
Mięsny potentat inwestuje. Rozbudował największy zakład w Polsce
-
Józef Konarczak: W Polsce nie ma spójnej polityki wobec branży mięsnej (wywiad)
-
Mitmar szykuje nową inwestycję. Rozbuduje zakład w Głownie
-
Zakład Mięsny Wolarek: Mimo inflacji popyt na nasze wyroby nie maleje
-
mięso na wtorek
Ceny mięsa w sklepach rosną. Jak duże podwyżki zaakceptują sieci?
-
mięso na wtorek
Branża mięsna buduje. Wipasz i Animex planują nowe inwestycje
-
Zakład mięsny rusza z własną klasą w zawodówce. Co oferuje chętnym?
-
Zakład Mięsny Wasąg: Ekologia to nie tylko moda
-
mięso na wtorek
JBB z nową strategią na 30-lecie firmy
- Firmy spożywcze i handlowe w I półroczu: przejęcia, inflacja, wojna
- Co będzie gdy mleczarniom zabraknie energii?
komentarze (0)