Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Jakie mięso na rosół?

Rosół to niekwestionowany król polskich zup. Nic w tym dziwnego – jest pyszny, aromatyczny i rozgrzewający. Kojarzy się z rodzinnym ciepłem i miłością, a w wielu domach od lat jest obowiązkową pozycją na niedzielny obiad. Aby był doskonały, potrzebuje wartościowych warzyw (tzw. włoszczyzny) i dobrego mięsa. Podpowiadamy, które gatunki mięs nadają się na rosół i gdzie można je kupić, by mieć gwarancję najwyższej jakości.

Jakie mięso na rosół?

Autor: Artykuł promocyjny dostarczony przez Delikatesy Centrum
Data: 22-01-2021, 14:16

Rosół – krótka historia

Rosół, czyli aromatyczny i esencjonalny wywar mięsno-warzywny, należy do grona narodowych dań kuchni polskiej. Sama metoda jego przygotowania wiąże się ze staropolskim sposobem przechowywania mięsa. Aby się nie psuło, umieszczano je w drewnianych beczkach i zasypywano dużą ilością soli. Sól doskonale konserwowała mięso, ale jednocześnie sprawiała, że stawało się ono zbite i twarde. By nadawało się do spożycia, trzeba je było „rozsolić”, czyli bardzo długo gotować w wodzie. Powstały w ten sposób wywar nazywano „rozsołem” (później „rosołem”). Początkowo zjadano go w podstawowej wersji, później do wywaru zaczęto dodawać warzywa – w takiej formie przygotowuje się go do dziś.

 

 

Jakie mięso nadaje się na rosół?

Rosół można przyrządzić z niemal wszystkich gatunków mięs, od popularnego drobiu (kura, kurczak, indyk, kaczka, gęś), przez wołowinę, baraninę, cielęcinę, wieprzowinę, aż po bardziej „egzotyczne” mięso z gołębi, perliczek, przepiórek i dzikich gatunków zwierząt – jelenia, sarny, daniela czy dzika. Wybór jest naprawdę spory, jednak nie wszystkie gatunki mięs cieszą się taką samą popularnością. Co zatem króluje na polskich stołach?

• tradycyjny rosół drobiowy z kury lub z kurczaka

Ma żółty kolor i jest bardzo aromatyczny. Można przygotować go z całej kury (najlepiej zagrodowej) albo określonych kawałków kurczaka. Najlepiej nadają się tu: szyja, skrzydełka, korpus i udka. Jeśli do przygotowania rosołu chcemy użyć całej kury, warto podzielić ją wcześniej na mniejsze kawałki. Szybciej się ugotują i zajmą mniej miejsca w garnku. Gdy zależy nam na nieco chudszej wersji bulionu, podczas porcjowania mięsa można zdjąć z niego skórę – tu bowiem znajduje się najwięcej tłuszczu.

• rosół z indyka

Jest delikatniejszy w smaku niż rosół z kurczaka i przez wielu uważany za zdrowszy i mniej kaloryczny. Do przygotowania indyczego bulionu najczęściej wykorzystuje się korpus, udo, skrzydło albo szyję.

KOMENTARZE (1)

  • Leonn 2021-01-26 15:17:49
    Ja mam stałego dostawcę mięsa, wędlin i podrobów - firmę Kiszeczka. Nie kupuję w innych punktach czy marketach, bo nie mam totalnie zaufania do nich.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.238.186.43
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!