Jakie wędliny kupują Polacy? - raport firmy Regis
- Autor: regis/portalspozywczy.pl
- Data: 30-01-2014, 12:53

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Najchętniej kupowane są wędliny wieprzowe (86 proc. wskazań), na drugim miejscu plasują się zaś drobiowe (wymieniło je 64 proc. badanych). Zdecydowanie najpopularniejszym produktem jest szynka (54 proc.).
Podstawowe cechy produktów, które mogą zachęcać konsumentów do zakupów, to odczucia sensoryczne i jakość produktu. Najważniejszy dla badanych jest smak, następnie zawartość konserwantów, surowiec, z jakiego wykonany jest produkt, zawartość tłuszczu oraz preferencje rodziny. Mniej istotne czynniki to cena, przyzwyczajenie i marka (producent). Najmniej liczą się rekomendacja sprzedawcy oraz certyfikaty.
komentarze (8)
badanie na podstawie deklaracji konsumentów jest bez sensu. Deklarują jedno, a kupują najtańsze wyroby.
Odpowiedzosobiście od dłuższego czasu nie kupuję żadnych wędlin, wszystkie mają jednakowy słono-słodki smak. Sama robię kiełbasę , przeważnie białą , kabanosy, baleron ,pieczoną szynkę .Pycha , fakt ,że drogo ale wiem co jem i nie jest to trudne. Może by się ktoś mądry wypowiedział na temat unijnego ograniczenia wędzenia naturalnego , jaki jest cel tego ograniczenia ? nasze konsumentów zdrowie ? jak ma się do tego masowe stosowanie sztucznego dymu czyli traktowanie wędlin cieczą nasyconą sztucznym smakiem i zapachem dymu , która piecze w usta przy jedzeniu ?
Odpowiedzja tam nie kupuję tych specjałów własnej roboty bo nigdy nie wiadomo jak one powstają. Kiedyś zatrułem się taką szynką. Wolę kupić coś normalnie w sklepie, bo wg. mnie to bezpieczniejsza opcja. Ostatnio posmakowały mi wyroby henryka kani, te bez konserwantów. tu szvczególnie polecam smak kiełbasy wiejskiej. jak gdzieś ją zauważycie to koniecznie przynajmniej spróbujcie
OdpowiedzOsobicie kupuje wedliny w supermarketach, np. Carrefour. Jest tam duzy wybor i czesto wyroby wysokiej jakosci, np. od Kani. Nie zawiodlam sie jeszcze na tej marce.
OdpowiedzUwielbiam kiełbasę żywiecką i bardzo suche kabanosy... ostatnio wręcz rozkoszuję się w wyrobach Henryka Kani!
Odpowiedz