Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Mięso

Jakie wędliny kupują Polacy? - raport firmy Regis

  • Autor: regis/portalspozywczy.pl
  • Data: 30-01-2014, 12:53
Zgodnie z danymi GUS (raport "Produkcja Wyrobów Przemysłowych w 2012 r.") produkcja wędlin, poza drobiowymi, w roku 2012 zanotowała spadek o ok. 2 proc. w stosunku do roku 2011. Jest to wynikiem między innymi mniejszej konsumpcji wewnętrznej. Z kolei według danych IERiGŻ spadek spożycia mięsa i wędlin w Polsce w latach 2012/2013 wyniósł ok. 8 proc. - czytamy w raporcie przygotowanym przez firmę Regis.
Jakie wędliny kupują Polacy? - raport firmy Regis
Prawie połowa badanych kupuje wędliny raz w tygodniu (fot. PTWP)

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Najchętniej kupowane są wędliny wieprzowe (86 proc. wskazań), na drugim miejscu plasują się zaś drobiowe (wymieniło je 64 proc. badanych). Zdecydowanie najpopularniejszym produktem jest szynka (54 proc.).

Podstawowe cechy produktów, które mogą zachęcać konsumentów do zakupów, to odczucia sensoryczne i jakość produktu. Najważniejszy dla badanych jest smak, następnie zawartość konserwantów, surowiec, z jakiego wykonany jest produkt, zawartość tłuszczu oraz preferencje rodziny. Mniej istotne czynniki to cena, przyzwyczajenie i marka (producent). Najmniej liczą się rekomendacja sprzedawcy oraz certyfikaty.

Dalsza część artykułu (80%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium". lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (8)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • DK 2014-01-31 08:58:50

    badanie na podstawie deklaracji konsumentów jest bez sensu. Deklarują jedno, a kupują najtańsze wyroby.

    Odpowiedz
  • ElaW 2014-02-01 23:28:12

    osobiście od dłuższego czasu nie kupuję żadnych wędlin, wszystkie mają jednakowy słono-słodki smak. Sama robię kiełbasę , przeważnie białą , kabanosy, baleron ,pieczoną szynkę .Pycha , fakt ,że drogo ale wiem co jem i nie jest to trudne. Może by się ktoś mądry wypowiedział na temat unijnego ograniczenia wędzenia naturalnego , jaki jest cel tego ograniczenia ? nasze konsumentów zdrowie ? jak ma się do tego masowe stosowanie sztucznego dymu czyli traktowanie wędlin cieczą nasyconą sztucznym smakiem i zapachem dymu , która piecze w usta przy jedzeniu ?

    Odpowiedz
  • oponiak 2014-02-03 13:56:13

    ja tam nie kupuję tych specjałów własnej roboty bo nigdy nie wiadomo jak one powstają. Kiedyś zatrułem się taką szynką. Wolę kupić coś normalnie w sklepie, bo wg. mnie to bezpieczniejsza opcja. Ostatnio posmakowały mi wyroby henryka kani, te bez konserwantów. tu szvczególnie polecam smak kiełbasy wiejskiej. jak gdzieś ją zauważycie to koniecznie przynajmniej spróbujcie

    Odpowiedz
  • anka12 2014-02-03 15:04:48

    Osobicie kupuje wedliny w supermarketach, np. Carrefour. Jest tam duzy wybor i czesto wyroby wysokiej jakosci, np. od Kani. Nie zawiodlam sie jeszcze na tej marce.

    Odpowiedz
  • Radek 2014-02-08 11:31:54

    Uwielbiam kiełbasę żywiecką i bardzo suche kabanosy... ostatnio wręcz rozkoszuję się w wyrobach Henryka Kani!

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!