Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Jakie wymogi stawia QAFP?

Przedstawiamy wymogi jakie muszą spełnić producenci trzody chlewnej, którzy chcieliby przystąpić do systemu produkcji wysokiej jakości wieprzowiny QAFP.

  • Źródło www.farmer.pl

Autor: farmer.pl/ Iwona Dyba
Data: 04-07-2012, 17:58

Pierwszym krokiem do uzyskania znaku QAFP jest wypełnienie formularza zgłoszeniowego, drugim - wybór jednostki certyfikującej. W zakresie systemu QAFP przeprowadzaniem certyfikacji gospodarstw zajmują się dwie jednostki, są to: Centrum Jakości AgroEko Sp. z o.o. oraz Biuro Certyfikacji COBICO. Sama certyfikacja trwa zaledwie kilka godzin, wieńczy ją podpisanie porozumienia w kwestii posługiwania się znakiem systemu.

Certyfikat wydawany jest na okres 1 roku. - Koszt certyfikacji to wynagrodzenie dla jednostki certyfikującej i składka dla administratora systemu na działania promocyjne i rozwój systemu. Jeśli chodzi o administratora systemu to kwota uzależniona jest od wielkości produkcji tucznika w skali roku - mówi Barbara Wilczek, dyrektor UPEMI.

Istnieje również certyfikat grupowy -np. dla grupy producenckiej. - Warto podkreślić , że jeżeli cała grupa producencka stara się o przystąpienie do systemu, to wówczas koszty certyfikacji są niższe i przeliczane są na dzień pracy inspektora - tłumaczy Barbara Wilczek.

Oprócz zgłoszenia przez producenta trzody chlewnej chęci uczestnictwa w systemie QAFP do administratora programu, należy spełnić wymogi dotyczące samej produkcji zwierząt, m.in.: genotypu zwierząt, a także odpowiedniego żywienia tuczników.

Producent musi również przestrzegać dobrostanu zwierząt w trakcie produkcji. Szczegółowe informacje odnośnie wymogów produkcyjnych jakie musi spełnić hodowca, przedstawiamy w „Poradniku dla rolnika" umieszczonym poniżej w załączniku.

Warto też dodać, że sam skup tuczników jak później ich załadunak, transport, a na końcu rozładunek w rzeźni są także prowadzone z zachowaniem wszystkich zasad dobrostanu.

Mięso dostarczane przez rolników poddawane jest gruntownej ocenie jakościowej. - Mierzymy w półtuszach pH1 po 45 minutach od uboju i pH2 po 24 h od uboju. Dodatkowo mięso jest porównywane ze wzornikiem barwy - mówi Barbara Wilczek, Dyrektor UPEMI. Ta analiza pozwala wyeliminować produkty niepełnowartościowe, czyli daje nam pewność, że mięso jest bez wad jakościowych.

Najwyższa jakość jest dodatkowo premiowana. Jak już wcześniej informowaliśmy producenci uczestniczący w systemie QAFP w ZM SALUS mogą otrzymać od 20 do 50 zł wiecej na jednym tuczniku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Barbara Wilczek RSS ALERT    /    UPEMI RSS ALERT    /    QAFP RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • powściągliwy naukowiec 2012-07-05 11:00:47
    Wolałbym być bardziej powściągliwy od tych zamierzeń. Jeszcze należy zwrócić uwagę na dyscyplinę w produkcji bezbiecznej wieprzowiny. Produkcja bezpiecznego mięsa jest zagrożona!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.239.109.55
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!