Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

JBB będzie produkować 500 ton przetworów mięsnych dziennie

W czerwcu ubiegłego roku Krzysztof Jażdżewski, zastępca Głównego Lekarza Weterynarii, zapowiedział, że do 31 grudnia 2009 r. zamkniętych zostanie 800 zakładów mięsnych, które nie zostały dostosowane do norm Unii Europejskiej. No i co? Cisza, bo politycy postanowili, że to nie nastąpi - powiedział prof. Andrzej Pisula z SGGW na seminarium „Polska w obliczu światowego kryzysu - czy zbudowaliśmy firmy odporne na recesję?", zorganizowanym przez firmę Regis.

JBB będzie produkować 500 ton przetworów mięsnych dziennie

Autor: Łukasz Rawa, portalspozywczy.pl
Data: 09-04-2010, 15:31

Prof. Pisula podejrzewa, że politycy mogli wysłać do Brukseli pismo o odroczenie terminu dostosowania zakładów mięsnych do unijnych wymogów sanitarno-weterynaryjnych. - Czy cokolwiek by się stało w Polsce, gdyby zapowiadana przez Krzysztofa Jażdżewskiego regulacja została zrealizowana? Oprócz efektu bezrobocia, nic by się nie stało - uważa profesor. - Należy uświadomić sobie, ile krajowych zakładów mięsnych wykorzystuje w pełni swoje moce produkcyjne. Ja znam jedną firmę, która do niedawna to robiła - JBB z Łysych.

Podkreśla, że zakład Józefa Bałdygi pracował na trzy zmiany. - Produkował 300 ton wędlin dziennie w niewielkim powierzchniowo zakładzie. Po przerwie spowodowanej pożarem hal produkcyjnych, w odbudowanym zakładzie produkowane jest teraz 100 ton przetworów na dobę. Obecnie JBB ma problemy ze sprzedażą, bo najtrudniejsze jest odzyskanie rynku - tłumaczy.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

W ocenie Andrzeja Pisuli zakład z Łysych odzyska za jakiś czas swoją pozycję w branży. - Prezes JBB Józef Bałdyga mówi o produkcji 500 ton wyrobów dziennie. Po upływie pewnego okresu to będzie możliwe - prognozuje prof. Pisula. - Jeśli chodzi o 800 zakładów, które nie dostosowały swojej działalności do unijnych standardów, trudno powiedzieć, co się z nimi stanie - stwierdza.

- Krzysztof Jażdżewski przestał zajmować się tą sprawą, bo został oddelegowany do innych działań. Warto zastanowić się, co oznacza, że te firmy ciągle działają. Przypomnijmy sobie, że udział szarej strefy w polskim rynku mięsa wynosi ok. 30 proc. Przez to zakłady, które posiadają unijne certyfikaty i spełniają wszystkie wymogi bezpieczeństwa nie mogą wykorzystywać swojego potencjału produkcyjnego - podsumowuje Andrzej Pisula.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Andrzej Pisula RSS ALERT    /    Krzysztof Jażdżewski RSS ALERT    /    Józef Bałdyga RSS ALERT    /    Regis RSS ALERT    /    JBB RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    wędliny RSS ALERT

KOMENTARZE (12)

  • Witek 2010-04-09 19:01:31
    500 ton dziennie ... czasy się zmieniły Panie Prezesie, nie zuważa Pan tego? Jak da Pan sam w pojedynkę na przykład klastrom? Okres samotnych jeźców jest już skończony jak dziki zachód. Teraz będą nowe wyzwania a Pan ledwo doszedł po pół roku do 100 ton dziennej produkcji....
  • dzik 2010-04-09 20:18:35
    Do Witka Pisze Pan że JBB ledwo doszedł w pół roku do 100 ton, to według Pana mało? bo dla każdego nie teoretyka branży mięsnej 100 ton gotowego produkty to piękna ilość na taki czas działania. Ktoś kto nie wie jak dużą skalą jest 100 ton dziennie, to mi pachnie tylko teoretykiem.
  • Witek 2010-04-10 09:49:59
    Hola, hola. Drogi kolego dla większości firm które mają mętne pojęcie o handlu to rzeczywście duuuży problem. Ale dla kilku nie. JBB wyrobiło sobie markę dzięki temu iż nie powierzono dyrektorstwo handlowe jakimś \"mądrym\" ludziom z dyplomami z poza branży (Animex, Sokołów i pozostałe firmy które nie robią 100 ton dziennie) ale byłem przedtawicielowi handlowemu który znał mechanizmy na działające hurtowniach od podszewki. I właściciel mu się nie wtrącał w handel! I dlatego odniósł sukces. Tak jak Kier czy M&W. Jednak pomysły się skończyły i JAK NA MARKĘ JBB to wg mnie mało. Brakuje ewidentnie JBB zupełnie NOWYCH pomysłów na sukces. A na pewno jeśli w \"złotych latach\" wytwarzali do 350 ton dziennie to obecnie w zmieniającej się koniunkturze nie będą w stanie robić 500 ton. Tak wszystko na to wskazuje i o to mi chodziło.
  • dzik 2010-04-10 19:01:55
    Do Witka no widzisz jak chcesz to doprecyzujesz i to brzmi już bardziej rozsądnie
  • krzywy 2010-04-14 00:17:17
    czy ktoś normalnie myślący, obserwujący to co się dzieję, znający realia sprawdzi takie zakład jak JBB i wiele, wiele innych w Polsce co stosują do produkcji? jakie sa tam stosowane środki i inne \"uszlachetniacze?\" Czy wreszcie do konsumentów w polsce dotrze to,że to najwięksi alchemicy w Polsce...? Życzę im zdrowia i smacznego....

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.236.231.14
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!