Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Jedzenie ryb może przedłużyć życie

Spożywanie ryb i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci - czytamy na łamach „Journal of Internal Medicine”.

Jedzenie ryb może przedłużyć życie
Fot. Shutterstock

Autor: PAP
Data: 23-07-2018, 13:25

Autorami artykułu (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/joim.12786) są naukowcy z Zhejiang University School of MedicineHangzhou w Chinach.

W badaniu udział wzięło ponad 240 tys. mężczyzn i ponad 180,5 tys. kobiet. Obserwowano ich losy przez 16 lat. W tym czasie zmarło 54 tys. mężczyzn oraz blisko 31 tys. kobiet. Analiza wykazała, że należeli oni do grupy najrzadziej spożywające ryby oraz zawarte z nich kwasy tłuszczowe omega-3

"Wysnuliśmy wniosek, że większe spożycie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzących z ryb jest istotnie związane z niższą śmiertelnością całkowitą" - mówią autorzy pracy.

Porównując różnice pomiędzy uczestnikami spożywającymi najwięcej i najmniej mięsa ryb naukowcy obliczyli, że mężczyźni, którzy jedli ich najwięcej, mieli o 9 proc. niższą śmiertelność całkowitą, o 10 proc. niższą śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych, o 6 proc. niższą śmiertelność z powodu raka, o 20 proc. niższą śmiertelność z powodu chorób układu oddechowego i o 37 proc. niższą śmiertelność z powodu przewlekłej choroby wątroby, w porównaniu do panów, którzy unikali ryb.

U kobiet wartości te kształtowały się następująco: o 8 proc. niższa śmiertelność całkowita, o 10 proc. niższa śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych i o 38 proc. niższa śmiertelność z powodu choroby Alzheimera.

Poza tym okazało się, że spożywanie ryb smażonych nie wpływało w żaden sposób na śmiertelność mężczyzn, za to zauważalnie zwiększało ryzyko zgonu ze przyczyn sercowo-naczyniowych oraz z powodu chorób układu oddechowego u kobiet.

"Nasze odkrycia potwierdzają aktualne wytyczne dotyczące spożycia ryb, jednak potrzebne są dalsze badania i ustalenia, jeśli chodzi o sposób obróbki ryb i spożywanie ich w postaci smażonej" - podsumowują naukowcy z Chin.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

ryby RSS ALERT    /    konsumpcja ryb RSS ALERT    /    Chiny RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • Marek 2018-09-12 21:41:05
    To prawda znana nie od dzisaj że ryby dają zdrowie. Wystarczy popatrzeć na Norwegów jacy silni są po tym swoim łososiu.
  • Marza 2019-01-02 22:19:36
    no to może mam fusa, bo lubie ryby, lososia norweskiego nawet bardzo, może dzięki temu zus na mnie nie zarobi?

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.232.133.141
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!