Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Joanna Trybus, MRiRW na Internetowym FRSiH: Odbudowanie łańcuchów dostaw żywności nie przełożyło się na wzrost eksportu mięsa

- Dane za pierwsze osiem miesięcy pokazują 6-proc. wzrost wartości eksportu żywności. Niestety, w przypadku mięsa zanotowaliśmy kilkuprocentowy spadek - mówiła Joanna Trybus, zastępca dyrektora Departamentu Przetwórstwa i Rynków Rolnych MRiRW podczas sesji "Kondycja branży mięsnej – kto stracił, kto zyskał?" w ramach Internetowego Forum Rynku Spożywczego i Handlu.

Joanna Trybus, MRiRW na Internetowym FRSiH: Odbudowanie łańcuchów dostaw żywności nie przełożyło się na wzrost eksportu mięsa
Joanna Trybus, MRiRW: Odbudowanie łańcuchów dostaw żywności nie przełożyło się na eksport mięsa. fot. PTWP

Autor: Adam Tubilewicz, Portalspozywczy.pl
Data: 09-11-2020, 11:59

Zobacz nagranie całej debaty "Kondycja branży mięsnej – kto stracił, kto zyskał?" w ramach Internetowego Forum Rynku Spożywczego i Handlu:

Joanna Trybus przypomniała, że branża mięsna jest silnie zależna od rynków zewnętrznych.

- Blisko połowa krajowej produkcji mięsa drobiowego musi być eksportowana, ponieważ mimo niskich cen nie jesteśmy w stanie skonsumować jej w kraju. W przypadku wołowiny ponad 80 proc. produkcji trafia na eksport. Wczesną wiosną obserwowaliśmy uderzenie w postaci pandemii, które zachwiało łańcuchem dostaw żywności. Mieliśmy również do czynienia z anomaliami zachowań konsumentów, utrudnieniami w obrocie i transporcie żywności. Jako MRiRW we współpracy ze służbami celnymi stworzyliśmy tzw. zielone korytarze. Były to dodatkowe pasy do transportu żywności. Otwarto także przejścia graniczne tylko dla transportu żywności. We współpracy branżą i GIS wydaliśmy także wytyczne dla zakładów na wypadek wykrycia koronawirusa u pracowników - dodała.

Zastępca dyrektora Departamentu Przetwórstwa i Rynków Rolnych wskazała, że resort próbował także uruchomić działania pomocowe na forum unijnym.

- Uruchomiono dopłaty do prywatnego przechowywania mięsa wołowego, które jednak nie cieszyły się dużym zainteresowaniem. Oszczędności w ramach PROW przeznaczyliśmy na wsparcie sektora mięsnego. Blisko 1 mld zł trafi do producentów już w grudniu w formie bezpośredniej pomocy finansowej - dodała.

Joanna Trybus wskazała, że odbudowanie łańcuchów dostaw żywności nie przełożyło się na eksport mięsa.

- Dane za pierwsze osiem miesięcy pokazują 6-proc. wzrost wartości eksportu żywności. Niestety, w przypadku mięsa zanotowaliśmy kilkuprocentowy spadek. Obecnie jesteśmy bogatsi o doświadczenia z pierwszej fali pandemii i staramy się reagować na bieżąco. Liczę na współpracę z  branżą, będziemy reagować i podejmować dalsze działania - dodała.

W drugiej części debaty Joanna Trybus została zapytana o unijną koncepcję Zielonego Ładu.

- Jest to koncepcja, która mówi: więcej rolnictwa ekologicznego, mniej pestycydów, antybiotyków i więcej produkcji roślinnej. Strategia "od pola do stołu" stawia ambitne cele, m.in. zmniejszenia marnowana żywności czy lepszego informowania konsumenta. Na chwilę obecną brak jest propozycji konkretnych rozwiązań legislacyjnych. Czekamy na nie i dopiero wtedy będziemy mogli się konkretnie odnieść - podsumowała.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Joanna Trybus RSS ALERT    /    MRiRW RSS ALERT    /    FRSiH2020 RSS ALERT    /    Internetowe Forum Rynku Spożywczego i Handlu RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.200.252.156
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!