Jurassic Salmon: Chcemy stworzyć pierwszą w Polsce markę świeżej ryby hodowlanej
- Autor: AT/portalspozywczy.pl
- Data: 28-11-2018, 10:19

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
Tomasz Karapuda przyznaje, że pierwotny biznesplan projektu Jurassic Salmon okazał się zbyt optymistyczny.
- Zakładaliśmy wyprodukowanie 1000 ton ryby o masie 5 kg w roku, co daje ok. 20 ton na tydzień. Tymczasem z początku średnia wagowa ryb w basenach tuczowych wynosiła zaledwie 1,7 kg, a wiec bardzo niewiele. Dziś, po roku starań, mamy średnią na poziomie 2.7-2.9 kg, co wymagało mnóstwa pracy. Do tego wszystkiego mamy jeszcze sporo miejsca w basenach, jednak aby było idealnie musielibyśmy przetrzymać rybę całkowicie na okres 3-4 miesięcy i pilnować aby równo przyrastała. Niestety, dla banku, w którym mamy kredyt, najważniejsze są liczby, przez co musimy rybę ubijać wcześniej. Ciężko nam się z tym pogodzić, ale nie poddajemy się - mówi.
komentarze (0)