Portal Spożywczy - FMCG, handel, rynek spożywczy

Partnerzy portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
×

Subskrybuj newsletter
portalspożywczy.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.

Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Mięso

Jurassic Salmon: Nasz łosoś to odpowiedź na rosnący popyt na ryby przy kurczących się zasobach

  • Autor: AT/portalspozywczy.pl
  • Data: 05-10-2018, 15:33
- Łosoś Jurajski nie ma styczności z wodami otwartymi, ponieważ woda stosowana w hodowli pozyskiwana jest z głębi ziemi. Dzięki temu łosoś nie jest narażony na występowanie niebezpiecznych pasożytów występujących w wodach otwartych, np. wszy morskich. Hodowany w Janowie łosoś nie jest też prewencyjnie szczepiony przeciwko chorobom i wirusom, co przekłada się na szybsze tempo wzrostu oraz brak blizn poiniekcyjnych - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Tomasz Karapuda, prezes spółki Jurassic Salmon.
Jurassic Salmon: Nasz łosoś to odpowiedź na rosnący popyt na ryby przy kurczących się zasobach
Siedziba Jurassic Salmon, fot. Jurassic Salmon

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Tomasz Karapuda wskazuje, że choć hodowla w systemie zamkniętym rozwiązuje także problem ucieczek ryb hodowlanych do rzek lub wód morskich, to Jurassic Salmon nigdy nie zastąpi łososia z Norwegii.

- Nie mamy żadnego zamiaru aby konkurować z kimkolwiek, w szczególności z taką potęgą jak Norwegia. Zawsze bylem i jestem zdania, ze Łosoś Jurajski jest w pełni zdrową alternatywą dla idealnie świeżej ryby dostępnej przez cały rok i to zawsze klient dokona ostatecznego wyboru. Naszym zamiarem było, jest i będzie wyprodukowanie nieszczepionej i niefaszerowanej chemią ryby karmionej wysublimowaną karmą. Wymagamy aby jej głównym składnikiem było białko zwierząt pochodzenia morskiego a nie lądowego jak to się robi wszędzie, ponieważ tak jest najtaniej. Przy takiej hodowli jak nasza nie można oszczędzać i tego robić nie mamy zamiaru. Niestety, przekłada się to na wyższe koszty produkcji. Ale coś za coś - mówi.

Dalsza część artykułu jest dostępna dla subskrybentów Strefy Premium PortaluSpożywczego.pl lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

komentarze (3)

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Karolina 2018-10-05 21:12:04

    Bardzo ciekawy artykuł

    Odpowiedz
  • Darek 2018-10-12 15:37:09

    To juz nie tylko odwaga ale i pasja polaczona z odwaga. Szacun!

    Odpowiedz
  • Małgorzata 2020-01-23 12:01:28

    Piszę z Lublina, szukałam łososia jurajskiego po obejrzeniu relacji w telewizji a miałam wiedzę jak bardzo zanieczyszczony jest łosoś norweski. Niestety sklepy nie mają tej wiedzy i preferują najtańszy produkt. Znalazłam tego łososia w Makro i to tylko przez przypadek bo jego nazwa handlowa na fiszce cenowej nic nie mówi, dopiero rozmowa z ekspedientką rozjaśniła sytuację. Lubię sushi więc jem tego łososia bez obaw. Mam nadzieję, że producent nie obniży standardów produkcji czego im gorąco życzę.

    Odpowiedz

Powiązane tematy:

Bądź na bieżąco!Subskrybuj nasz newsletter
Obserwuj nas

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!