Partnerzy portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Kaszankę z Sokołowa wycofano ze sprzedaży w irlandzkich sklepach. Winne bakterie listerii

Partie dwóch odmian kaszanki z firmy Sokołów wycofano ze sklepów w Irlandii. Wszystko przez decyzję agencji odpowiedzialnej za bezpieczeństwo żywności - informuje PAP. Wcześniej, pod koniec października kaszankę sokołowską wycofano ze sprzedaży w angielskim Doncaster (płd. Yorkshire).

Kaszankę z Sokołowa wycofano ze sprzedaży w irlandzkich sklepach. Winne bakterie listerii

W uzasadnieniu FSAI wskazała na wysoki poziom bakterii listerii monocytogenes. Osobom, które zakupiły którąś z dwóch odmian kaszanki polecono, by oddały je tam, gdzie je kupiły. Dwóch irlandzkich hurtowników, którym dostarczono produkt wycofuje go ze sprzedaży.

Według RTE polskie władze prowadzą dochodzenie w celu ustalenia źródła skażenia.

Listeria monocytogenes zwana bakterią lodówkową rozmnaża się w niskich temperaturach. Zjedzenie zbyt dużej dawki tej bakterii może spowodować listeriozę. Infekcja ma objawy przypominające nieco grypę. Objawia się gorączką, bólami mięśni, niekiedy mdłościami, bólem głowy i zaburzeniami równowagi.

Choroba jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży i osób z osłabioną odpornością: chorych, starszych i małych dzieci. Listeria może też oddziaływać na centralny system nerwowy i serce.

Wcześniej, pod koniec października kaszankę sokołowską wycofano ze sprzedaży w Doncaster (płd. Yorkshire), ponieważ wykryto w nich poziom drobnoustrojów przewyższający prawnie dopuszczalny limit ponad 600 razy.

Kaszanka importowana z Polski sprzedawana była lokalnie w Doncaster i dostarczana odbiorcom w innych miastach. Przypadków zatrucia nie odnotowano.

Sokołów SA zapewnia na swym portalu, że wszystkie zakłady wchodzące w skład grupy są pod stały nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej i posiadają wdrożony system jakości ISO9001 oraz certyfikaty potwierdzające standardy sanitarne i jakość produkcji, między innymi: BRC i IFS.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Sokołów SA RSS ALERT    /    kaszanka RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT

KOMENTARZE (8)

  • rzeźnik 2010-11-06 11:29:42
    a w Polsce ? u nas karmią nas tym .....
  • edyta 2010-11-06 13:51:20
    ja tego nie jadam a jeżeli już to sporadycznie. Sokołów promuje się jako firma, która rzekomo dba o jakość a tymczasem stosuje dodatki do żywności tak jak i inne zakłady mięsne... Kiedyś myślałam ze naprawdę wszystko jest tam zdrowe i z najwyższej półki jak deklarują w swoich spotach reklamowych a teraz jak czytam etykiety to widzę ile tam pchają chemii w te parówki i kiełbasy.o wędlinach już nie wspomnę...Nie każdy klient sugeruje się ceną. A pchanie chemii gdzie popadnie nie ma sensu bo ileż przeciętny człowiek może tego jeść... Wydaje mi się, że możnaby trochę ograniczyć te sztuczne dodatki.Tak więc wydaje mi się że taka głośna i droga kampania nie na wiele się zdała. A co do artykułu o bakteriach w kaszance to może to była wina zakładu a może wina złego transportu lub składowania.
  • Teresa 2010-11-06 22:58:32
    Zakład w Sokołowie Podlaskim przypomina jeden wielki GS. Co z tego że certyfikaty. Wiszą na ścianach na pokaz. Na co dzień sie robi po naszemu... Wiem bo znam to od wewnątrz.
  • dzik 2010-11-08 06:43:38
    kolegom z Sokołowa już podziękujemy
  • martin190 2010-11-08 11:53:46
    \"Wszystko przez decyzję agencji odpowiedzialnej za bezpieczeństwo żywności - informuje PAP\". wszyscy są winni tylko nie brudasy i paćkarze !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 52.3.228.47
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!