Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mięso

Kazimierz Kustra: Rok 2016 udany dla Seko mimo wysokich cen surowca

- Rok 2016 był dobry zarówno dla Seko, jak i całej branży rybnej. Jednocześnie ceny surowca okrutnie wzrosły. Zarówno śledź, jak i łosoś hodowlany są obecnie niesamowicie drogie - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Kazimierz Kustra, prezes Seko.

Kazimierz Kustra: Rok 2016 udany dla Seko mimo wysokich cen surowca
Kazimierz Kustra, prezes Seko. Fot. Seko

Autor: AT, portalspozywczy.pl
Data: 09-03-2017, 09:59

Jak mówi Kazimierz Kustra, choć 2016 rok był dobry dla branży pod względem wyników finansowych, to producenci ryb w dalszym ciągu zmagali się z problemami obecnymi na rynku od lat.

- Barierą jest przekonanie klienta do większego spożycia ryb. Niestety, nie mamy w Polsce lobby rybnego ani forum np. na szczeblu samorządowym, na którym moglibyśmy porozmawiać. Branża zmaga się z brakiem konsolidacji, czemu jako producenci sami jesteśmy winni. Każdy z nas wybrał swoją drogę. Widzimy jak inne gałęzie przemysłu się konsolidują i radzą sobie lepiej. Ciekawym pomysłem było powołanie Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb, gdzie próbujemy się dogadać, ale idzie to opornie - przyznaje.

Prezes Seko zauważa, że skuteczne działania na rzecz większego spożycia ryb przez polskiego konsumenta będą wymagały olbrzymich nakładów.

- Wzorem jest dla nas kultura spożycia ryb w Niemczech, gdzie chętnie jada się np. rolmopsa z pieczywem czy rybę jako dodatek do piwa. Jednak stworzenie takiej mody w Polsce wymaga ogromu pracy i marketingu. Spożycie ryb w Polsce to ciągle 12-13 kg rocznie na głowę mieszkańca. Niemcy mają 25 kg, a Japończycy 67 kg i żyją sto lat. Polacy to mięsożerny naród, co widać po półkach rybnych w sklepach, które są króciutkie. Staramy się dotrzeć do konsumenta poprzez PR. Współpracujemy z mediami, publikujemy przepisy w czasopismach kobiecych, na Facebooku, filmy na YouTube z blogerkami, które przygotowują potrawy z ryb. Skuteczną metodą są też degustacje w sieciach - dodaje.

Seko SA to polskie przedsiębiorstwo przetwórstwa rybnego. Firma powstała w 1992 roku w Porcie Rybackim „Dalmor" w Gdyni, a w 1995 roku została przeniesiona do Chojnic. Zakład firmy ma obecnie powierzchnię 16 tys. m2.

W ofercie Seko SA jest ponad 200 pozycji asortymentowych w 17 kategoriach. Są to marynaty, mrożonki, pasty, sałatki i konserwy przygotowane głównie na bazie śledzia i makreli sprowadzanych z certyfikowanych łowisk Islandii, Norwegii, Danii, Niemiec i Kanady. Firma w produktach uwzględnia aktualne trendy w żywieniu, potrzeby konsumentów, zmiany rynkowe. Seko posiada system zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności potwierdzony licznymi certyfikatami.

Produkty Seko SA są dostępne w sieciach handlowych i hurtowniach na terenie całego kraju, a także na rynkach zagranicznych, m.in. w Niemczech, Czechach, Słowacji, Irlandii, Anglii, Rumunii, we Włoszech i we Francji oraz na Litwie. 15 marca 2007 Seko SA zadebiutowało na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. W grudniu 2016 roku po raz dziesiąty otrzymało prestiżowy tytuł Gazeli Biznesu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

SEKSeko SA

więcej informacji:

Seko RSS ALERT    /    Kazimierz Kustra RSS ALERT    /    ryby RSS ALERT    /    rynek ryb RSS ALERT    /    spożycie ryb RSS ALERT    /    spożycie ryb w Polsce RSS ALERT    /    Polskie Stowarzyszenie Przetwórców Ryb RSS ALERT

KOMENTARZE (2)

  • Techn. 2017-03-10 17:20:43
    Z całym szacunkiem dla Pana Kustry i jego siwych włosów. Ciągłe powtarzanie frazesów o ilości konsumpcji ryby przez przeciętnego polaka i europejczyka niczego nie zmieni. Potrzebna jest strategia rozwoju dla rynku przetwórstwa ryb w szczególności śledzia , którego w ostatnich latach jesteśmy największym importerem. Teraz robi się już \" cuda wianki \" z tej ryby. Nie tędy droga. Ciągłe kompilacje z różnego rodzaju dodatkami i nieustanne kopiowanie się wzajemnie nie najlepiej świadczy o branży. Czy naprawdę nie ma choć jednej firmy na rynku , która będzie miała pomysł na śledzia, notabene jedną z nielicznych ryb dziko żyjących i oferowanych na rynku. Wiem ,że koła na nowo nie można wymyślić ale są wielkie możliwości w stosunku do tej ryby.
  • Tech. Przetw. Rybn. 2017-03-15 10:14:16
    O ! Nareszcie pozytywna niespodzianka. Widze, ze jednak jest ktos, ktoremu na sercu lezy rozwoj Polskiego Przemyslu Rybnego i ktory przde wszystkim ma o tym pojecie. Na temat drogi po ktorej powinien , czy inaczej bylo by wskazane aby kroczyl PPPR /tu- Polski Przemysl Przetworstwa Rybnego/ mozna by polemizowac. Generalnie zgadzam sie z Tech. /tu: przedmowca/ Na przykladzie SEKO mowimy tu tylko o sledziu poniewaz firma ta zajmuje sie w glownej mierze jego przetwazaniem. Temat jednak tyczy nie tylko sledzia ale praktycznie wszystkoch dostepnych do przetworstwa gatunkow ryb a idac dalej rowniez i tzw. „frutti di Mare” Zwazywszy na strukture PPPR smiem twierdzic, ze w Polsce sa uwarunkowania ku temu aby PPPR zaistnail rowniez na rynkach UE jako ten innovatyvny /kreatywny ktory potrafi pokazac droge po ktorej kroczy nowoczesny Przemysl Przetworstwa Rybnego. Sam jestem z wyksztalcenia Techn. Przetw. Rybnego i dlugo pracowalem w Przemysle Rybnym w Polsce a pozniej w innych Firmach z kontaktami praktycznnie na caly swiat. Wiele firm w roznych krajach wizytowalem, z wieloma ludzmi rozmawialem i wiele produktow i technologii promowalem. Na postawie mego doswiadczenia autorytatywnie moge stwierdzic, ze w Polsce jest mozliwosci o ktorej pisalem ja i przedmowca. W jaki sposob i przy pomocy czego zrealizowc to, to juz jest inne pytanie i jest ono otwarte. Chetnie podjal bym „dyskusje” na ten temat udzielajac do dyspozycji moich doswiadczen i spostrzezen.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.204.176.125
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!