KE uruchomi dopłaty za przechowywanie wieprzowiny
- Autor: PAP
- Data: 23-11-2015, 15:20

Państwa członkowskie będą głosowały nad projektem systemu wsparcia 1 grudnia br. - poinformowała Fundacja.
Komisja Europejska zdecydowała o przywróceniu dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny podczas nadzwyczajnego posiedzenia Specjalnego Komitetu ds. Rolnictwa Rady UE, które miało miejsce w połowie września br. Powodem tej decyzji był gwałtowny spadek cen wieprzowiny na rynku unijnym spowodowany przez wzrost produkcji trzody w UE oraz zakaz importu mięsa przez Rosję.
Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl
KE rozszerzyła zakres produktów kwalifikujących się do otrzymania wsparcia o niektóre elementy o niższej wartości, których z powodu rosyjskiego embarga (Rosja kupowała m.in. tłuste elementy, które jest trudno sprzedać na innym rynku) jest zbyt dużo. Dotyczy to np. świeżego smalcu. Niektóre kraje - Belgia, Francja, Dania i Holandia - ubiegały się o objęcie tym mechanizmem również innych elementów - jak m.in. podroby i nóżki wieprzowe.
Zwiększenie stawki dopłat o 20 proc. ma zachęcić przedsiębiorców do magazynowania większych ilości produktów. Natomiast za przechowywaniu smalcu będzie niższa stawka dopłat, ponieważ jego magazynowanie jest mniej kosztowne niż mięsa.
W marcu br. w związku ze spadkiem cen wieprzowiny KE wprowadziła dopłaty na trzy miesiące. Wysokość dopłat zależała od rodzaju mięsa i okresu jego przechowywania. Wynosiły one od 210 do 305 euro za tonę. W sumie w UE wycofano z rynku wówczas 64 tys. ton wieprzowiny, a koszt tej operacji wyniósł 17 mln euro. Najwięcej mięsa zmagazynowały: Dania (24 proc.), Hiszpania (22 proc.), Niemcy (13 proc.), Polska (12 proc.) i Włochy (9 proc.).
W Polsce wnioski o dopłaty do przechowywania wieprzowiny przyjmowała Agencja Rynku Rolnego w dniach 2-8 maja br. Zainteresowanie dopłatami w całej Unii było tak duże, że w ciągu trzech dni mechanizm zamknięto. Napłynęły wnioski o dopłaty do magazynowania 140 tys. wieprzowiny, w tym z Polski było 29 wniosków na 5,3 tys. ton.

więcej informacji:
Powiązane tematy:
-
Brak rzeźników w UK. Hodowcy zabiją i wyrzucają zdrowe świnie
-
Rynek żywca wieprzowego pogrąża się w coraz większej zapaści
-
Spadają ceny tuczników
-
Rosja opublikowała aktualny wykaz produktów objętych embargiem
-
Ceny skupu żywca trzody chlewnej dalekie od oczekiwań hodowców
-
Gobarto: Polskie firmy co miesiąc kupują zagraniczną wieprzowinę za 500 mln złotych
-
Jak Rosja poradziła sobie z zastępowaniem importu żywności? Analiza
-
Komisarz UE ds. rolnictwa nie wyklucza wykorzystania instrumentów rynkowych w sektorze wieprzowiny
-
Czy kryzysowi na polskim rynku trzody można było zapobiec?
-
Ekonomista: Napływ niemieckich tuczników do Polski nie potrwa długo
- Pomoc KE dla Ukrainy zagrozi polskiemu drobiarstwu?
- Wpływ wojny na rynek żywnościowy przejawia się na kilku płaszczyznach
komentarze (0)