• partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
  • partner portalu
Partnerzy portalu

Kiełbasa trzeciej jakości dobrze się sprzedaje

Zmielone kości, świńska skóra, tłuszcz i MOM - producenci nadal wytwarzają z tego wędliny, a polscy konsumenci chętnie kupują najtańsze przetwory mięsne. Resort rolnictwa uważa, że konsumenci sami powinni z tym walczyć ... czytając etykiety - informuje "Gazeta Wyborcza".
  • Autor: Gazeta Wyborcza / PAP
  • Data: 24-07-2012, 08:09
Kiełbasa trzeciej jakości dobrze się sprzedaje
Wędliny "z dolnej półki" to już połowa naszego rynku

Z MOM robi się tanie parówki i pasztety, kiełbasy, gotowe dania, takie jak pulpety, klopsy. Jak informuje "GW" wędliny z tzw. "dolnej półki" to już połowa naszego rynku.

Jak informuje „GW" wędliny "z dolnej półki" to już połowa naszego rynku. Rzeźnicy i wędliniarze przyznają, że na rynku mamy inwazję tandetnych wędlin, bo sklepy wielkopowierzchniowe cisną na przetwórców, aby nie podnosili cen i dostarczali jak najtańsze produkty. W sytuacji drożejących surowców i coraz chudszych portfeli Polaków, zakłady mięsne szukają sposobów na obniżenie kosztów i zaoferowanie klientom tańszych produktów, niestety często gorszej jakości.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Na dodatek normy na wędliny stały się nieobowiązkowe w 2004 r., kiedy przystąpiliśmy do Unii Europejskiej, bo Unia ich nie narzuca (z wyjątkiem produktów regionalnych). Kiedy kilka tygodni temu napisaliśmy o tym zjawisku,

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy zaproponowało, aby w wyrobach wędliniarskich po prostu zakazać stosowania MOM-u, tak jak to zrobili Niemcy. Z kolei Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych chciałby dla niektórych wędlin, które Polakom utrwaliły się jako wyroby dobrej jakości (kiełbasa podwawelska, krakowska, żywiecka, toruńska i śląska), ustalić normy.

Ale resort rolnictwa umywa ręce. Powody wyjaśnia w odpowiedzi na interpelację posła Macieja Orzechowskiego (PO) złożoną po naszych tekstach. Owszem, w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi podjęte zostały próby stworzenia przepisów "regulujących szczegółowe wymagania jakościowe dla wędlin". Ale producenci oraz służby kontrolne nie doszły do porozumienia. Powód? Według przemysłu produktów mięsnych jest tak dużo, podobnie jak technologii ich przerobu, że nie da się opracować jednolitych kryteriów w tym zakresie.

Podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Bogdan Dombrowski tłumaczy "Gazecie", że nie ma sensu zakazywać MOM-u, bo zakaz obowiązywałby tylko przedsiębiorców produkujących wędliny w kraju, przez co ich wyroby znacznie by podrożały.

"Zakaz nie obejmowałby innych państw UE, które mogłyby wprowadzać na teren Polski w ramach swobodnego przepływu towarów konkurencyjne, bo tańsze wyroby wykorzystujące MOM" - przekonuje Bogdan Dombrowski.

Branża mięsna też się podzieliła. Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso, mówi "Gazecie", że po wprowadzeniu takiego zakazu klienci na pewno nie rzuciliby się na polskie wędliny bez MOM-u. Kupowaliby nadal tańsze, tak jak teraz, tylko że sprowadzane z zagranicy. Ze wszystkich badań bowiem wynika, że konsument nie szuka wędlin wysokiej jakości, ale przede wszystkim kieruje się ceną. Ma być tanio. A to by spowodowało w krótkim czasie bankructwo polskich przedsiębiorców.

Ministerstwo radzi konsumentom, by czytali etykiety i jeśli chcą, wybierali wędliny bez MOM. Z danych Polskiej Federacji Producentów Żywności wynika, że robi to 30 proc. konsumentów, a tylko połowa z nich potrafi zrozumieć, co czyta.

więcej informacji:

Powiązane tematy:

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum
  • Kobi 2012-07-24 09:10:42

    PORTAL SPOŻYWCZY A TAKIE BZDURY - - wstyd. Pracuję w \"miesie\". Pewnie w różnych zakładach bywa różnie ale pisanie o zmielonych kościach, zdroworozsądkowo - gupota , pisane tak jak napisane - gupota. Do tego mylenie pojęć - tłuszcz, okazuje się , to nie to samo do MOM - dla redakcji PS , bo reszta czytelników choćby średnio zorientowanych temat czuje - - mięso odkostnione mechanicznie MOM. Technologicznie - np korpus z kurczaka, z którego wyciśnięto zawartość inną niż kość- ok świnstewko które wciągamy ze smakiem w parówce. Świńska skóra- brrr . Jakby pochodziła z pojemnika na odpady - - normalna, jadalna część, składnik wielu wyrobów także tradycyjnych ( np salcesn, kaszanka, pasztet). Więc o co szum ?- o nomenklaturę i mylenie pojęć. I szkodzenie reszcie społeczeństwa, które nie do końca świadome jest co spożywa. Już lepiej rzeczowo wedukować czym są te składniki, co oznaczają różne wydajności na wędlinach - niech konsument wie, co je. Choć rozumiem - sensacja lepiej się sprzedaje.

    Odpowiedz
  • JACEK 2012-07-24 09:48:17

    Gazecie \"Bzdurnej Wybiórczej\" sie nie dziwie bo brukowce tak działają,czyli sensacja która nie ma nic wspólnego z prawdą.Dziwie się ze na portalu branzowym to przedrukowują . WSTYD.

    Odpowiedz
  • jerzy 2012-07-24 09:49:55

    Niech \" Szanowne Ministerstwo\" PRZYWRÓCI POLSKIE NORMY !!!! i po problemie!

    Odpowiedz
  • Mięsiarz 2012-07-24 09:55:34

    Art mocno nadwyrężony. Trzeba to podkreślić aby nie robić konsumentom wody z mózgu. Rozumiem, że przesłaniem było ukazanie problemu zaniżania jakości wędlin i wrobów wędliniarskich ale należy zrobić to rzetelnie. Po pierwsze w tradycyjnych wyrobach znajdują się takie elementy jak skórki i podroby więc nie ma o co kruszyć kopii. Jeśli zaś chodzi o MOM, to należy rzeczywiście poinformować o tym jak się go wytwarza. Zmielone kości to taki sam mit jak za komuny papier toaletowy czy wymiona w parówkach. Istotą problemu nie jest tutaj MOM tylko zaniżanie jakości wyrobów wędliniarskich poprzez stosowanie różnego rodzaju chemi, białek sojowych które mają za zadanie utrzymać jak najwięcej wody i w ten sposób udawać mięso. I moim zdaniem z tym należy walczyć. Ok. Jeśli są na tanie i słabej jakości wyroby to niech sobie będą. W końcu to popyt reguluje rynek. Ale niech do jasnej Anielki wkońcu ktoś zrobi porządek z wędlinami tradycyjnymi. Śląska, podwawelska, baleron czy sopocka to są wyroby które powinny mieć ściśle określone receptury, tak aby kojarzyły się klientom z wysoką jakością. O to dbają zagranicą i przez to ich produkty dobrze się kojarzą konsumentom. I nie dotyczy to tylko branży mięsnej. Odnoszę jednak wrażenie, że w Polsce niespecjalnie na tym zależy producentom czy służbom. Wiem dlaczego. Kiedyś robiliśmy test sprzedażowy. Próbowaliśmy sprzedać produkt ze schabu (zawartość 57% schabu) jako polędwica sopocka, a drugi jako polędwica ze schabu. Sprzedaż 85%-15%. Tak więc wszystko na temat. \"spocka\"za 12,99 czy sopocka za 22,99?

    Odpowiedz
  • E-250 2012-07-24 10:01:24

    Większych bzdur nie czytałem. Co jest złego w zjedzeniu świńskiej skóry ? Bo przepraszam bardzo, gdy zajeżdżam do baru na smakowitą golonkę, to zapieczoną na niej świńską skórkę zjadam aż ślina cieknie. I co?

    Odpowiedz

NEWSLETTER

Bądź na bieżąco!

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!