Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Klaster mięsny zajmie się standaryzacją wieprzowiny premium

Klaster Polska Wędlina rozpoczął uzgodnienia ze swoimi członkami w sprawie podjęcia kolejnego strategicznego projektu klastrowego. Chodzi o prace nad standaryzacją Wieprzowiny Kulinarnej Premium. Projekt ten jest ściśle powiązany z wcześniej podjętym projektem włączenia grupy kilkunastu najbardziej znanych, tradycyjnych polskich wędlin do systemu jakości ze znakiem "Jakość Tradycja".

Klaster mięsny zajmie się standaryzacją wieprzowiny premium

Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
Data: 31-03-2010, 18:22

Zdaniem Wojciecha Woźniaka, lidera Klastra, standaryzacja sposobu uzyskiwania wieprzowiny kulinarnej o wysokiej i powtarzalnej jakości pozwoli uzyskać wartość dodaną, co - przy równolegle prowadzonych działaniach promocyjnych na rynku - powinno podnieść konkurencyjność i opłacalność produkcji i handlu taką wieprzowiną. Ponadto, mniej cenne elementy półtusz takiej wieprzowiny staną się wartościowym wsadem surowcowym do standaryzowanych przez Klaster tradycyjnych wędlin premium.

Jeśli pomysł uruchomienia projektu "Wieprzowina Kulinarna Premium" uzyska akceptację ogółu członków klastra, zostanie powołany zespół ekspertów, do którego ma być zaproszona prof. dr hab. Maria Koćwin-Podsiadła z Akademii Podlaskiej w Siedlcach. Profesor podkreśla, że wraz ze swoim zespołem naukowym wykonała wiele badań nad uwarunkowaniami wysokiej jakości mięsa wieprzowego. Jak twierdzi, dysponuje pewnym modelem tucznika o optymalnej zawartości mięsa w połączeniu z zachowaniem wszystkich walorów ważnych dla konsumenta i wysokim wskaźnikiem wydajności technologicznej. Zastosowanie tego modelu w produkcji zapewnia z bardzo wysokim prawdopodobieństwem osiągnięcie założonych parametrów tucznika i mięsa.

Szukasz magazynu do wynajęcia. Zobacz ogłoszenia na PropertyStock.pl

Prof. Maria Koćwin-Podsiadła jest szeroko znana w zagranicznych środowiskach naukowych, przede wszystkim z licznych publikacji naukowych z zakresu nauki o mięsie i jego jakości. Jak twierdzi, jej największą satysfakcją byłoby po pierwsze wdrożenie wyników prac jej zespołu do praktyki w Polsce, a po drugie rozwinięcie eksportu wieprzowiny premium. - Byłby to nasz hit eksportowy, bo mało kto w świecie zajmuje się takim programem produkcji wieprzowiny kulinarnej - podkreśla prof. dr hab. Maria Koćwin-Podsiadła.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Wojciech Woźniak RSS ALERT    /    Maria Koćwin-Podsiadła RSS ALERT    /    Klaster Polska Wędlina RSS ALERT    /    wieprzowina RSS ALERT    /    mięso RSS ALERT    /    mięso czerwone RSS ALERT

KOMENTARZE (6)

  • brawo 2010-03-24 20:13:59
    Bardzo optymistyczny artykuł. Oby się udało, trzymam kciuki!
  • woland 2010-03-25 10:48:39
    O jakiej standaryzacji my tu mówimy, kolejny poroniony pomysł kręgów naukowych i adresowany głównie do nich samych tak jak np klaster wołowiny pod patronatem UWM co z niego wyszło? ano gówaro. Mamy 1,5 mln producentów i kilkadziesiąt ras z czego rdzennie polskich to już w zasadzie nie ma, zostały same mieszańce. A zresztą mało jest smakoszy w Polsce, to nie jest Francja z jej 300 gat serów, to jest biedny rynek gdzie dieta przeciętnego Polaka nie odbiega w zasadzie od diety Polskiej Białej Zwisłouchej i jedno i drugie zapycha się ziemniakami, jedyna różnica że Polak jeszcze nieraz MOM pożre w mielonce.
  • Czarna Żmija 2010-03-31 21:11:40
    Major Hubal miał takie powiedzonko: \"pomysł jest dobry, tylko wykonanie do dupy\". Wszystko to ładnie przedstawione i tylu profesorów przy tym pracuje. Ale ja mam jedno skromne pytanie: kto z tych zacnych ludzi zna rynek z autopsji, kto zajmował się np. obserwacją zachowań klienta? Przypuszczam iż nikt z całego zespołu! Życzę dalekich lotów...
  • Czarna Żmija 2010-04-01 09:54:21
    .... we wprowadzaniu tych oznaczeń na rynek!
  • Black Adder 2010-04-01 13:26:48
    To jest kompleksowa inicjatywa - z jednej strony standaryzacja procesu hodowlanego i ubojowego, z drugiej prace skierowane na jakość per se - badania genetyczne, prowadzące do tucznika o najlepszych walorach konsumenckich. Myślę, że wyjątkowo rzucono na to okiem

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.227.235.183
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!