Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mięso

Klaster Polska Wędlina współpracuje z Francuzami

26 lutego podpisana zostanie umowa o partnerskiej współpracy między Klastrem Polska Wędlina działającym przy Stowarzyszeniu Rzeźników i Wędliniarzy RP, a francuskim klastrem mięsnym InnoViandes, działającym przy Stowarzyszeniu ADIV.


Autor: ŁR, portalspozywczy.pl
Data: 23-02-2010, 10:45

Ze strony polskiej sygnatariuszem będzie Wojciech Woźniak, przewodniczący Klastra Polska Wędlina, natomiast stronę francuską przy ceremonii podpisania porozumienia będzie reprezentował Joseph Culioli, koordynator ds. naukowych InnoViandes.

Współpraca obu klastrów została nawiązana około pół roku temu. Odbyły się do tej pory dwie misje przedstawicieli Klastra Polska Wędlina do Clermont Ferrand. Pierwsza z misji miała miejsce w dniach 8-10 września ub. r. i jej celem było zapoznanie się z funkcjonowaniem klastra francuskiego, a druga z wizyt wiązała się z udziałem w pierwszej Europejskiej Konferencji Innowacyjności w Przemyśle Mięsnym MEAT'IN w Clermont Ferrand w dniach 17 i 18 listopada 2009 r.

Konferencja ta została zorganizowana właśnie przez klaster InnoViandes. W umowie zapowiadana jest intensyfikacja współpracy między klastrami poprzez podejmowanie działań polegających na wspólnej wymianie informacji, wzajemnym udziale w forach i konferencjach organizowanych przez strony, wspólnym organizowaniu warsztatów tematycznych o charakterze międzynarodowym.

Strony przewidują ponadto rozwój współpracy w zakresie wspólnych projektów naukowo-badawczych dla branży mięsnej. Wśród potencjalnych obszarów wymienione zostały: żywność funkcjonalna (wzbogacanie wartości odżywczej mięsa i wyrobów z mięsa), dania wygodne, zarządzanie energią w zakładzie mięsnym, zarządzanie woda i ściekami, ekonomiczne wykorzystanie odpadów poubojowych, badania nad możliwością poprawy wizerunku branż mięsnych w obu krajach i w Europie.

Planowane jest też przygotowanie i realizację skoordynowanego programu szkoleń o różnej tematyce zawodowej.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Wojciech Woźniak RSS ALERT    /    Joseph Culioli RSS ALERT    /    Klaster Polska Wędlina RSS ALERT    /    InnoViandes RSS ALERT    /    klaster RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.234.223.227
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

Logowanie

Dla subskrybentów naszych usług (Strefa Premium, newslettery) oraz uczestników konferencji ogranizowanych przez Grupę PTWP

Nie pamiętasz hasła?

Nie masz jeszcze konta? Kliknij i zarejestruj się teraz!